5 redenen om tv te kijken

Sprookjesfilm Ella Enchanted

1 Meisjesfilm

Ella Enchanted

Net 5, 20.30-22.30u.

Ella wordt bij haar geboorte door een fee gezegend met een geheim gehouden wens die een vloek blijkt: zij moet iedereen gehoorzamen die haar iets gebiedt. Zolang Ella door liefhebbende familie wordt omringd, is dat niet zo erg. Maar als ze een vervelende stiefmoeder en twee vervelende stiefzusters krijgt, lijkt de toekomst niets moois meer in petto te hebben. Een sprookje met een moderne twist. (Tommy O’Haver, 2004)

2 Epos

The English Patient

RTL8, 20.30-23.25u.

Met negen Oscars bekroonde verfilming van roman van Michael Ondaatje. De ernstig verbrande patiënt Ralph Fiennes, over wie verpleegster Juliette Binoche zich ontfermt in een gehavend klooster in Italië in de nadagen van WO II, herinnert zich zijn buitenechtelijke relatie. (Anthony Minghella, 1997)

3 Paranormaal

Koppen XL: Interview met een klopgeest

België Eén, 20.55-21.25u.

In 1977 leeft in een huis in een Londense buitenwijk een Poltergeist die een gescheiden moeder en haar vier kinderen teistert. Journalisten van de BBC en de krant de Daily Mirror bezoeken het gezin samen met een parapsycholoog. Die interviewt de klopgeest en krijgt het antwoord via het strottenhoofd van de 11-jarige dochter Janet. De geest heet Bill en is in het huis gestorven. De documentaire is ook voor sceptici bijzonder genoeg.

4 Thriller

Escape from New York

RTL7, 22.30-0.20u.

Bij vlagen effectieve ‘fantasy thriller’ veronderstelt dat Manhattan Island anno 1997 gebruikt wordt als gevangenis voor miljoenen criminelen. De in dit voorgeborchte van de hel neergestorte Amerikaanse president Donald Pleasance wordt gered door schurk Kurt Russell. (John Carpenter, 1981)

5 Docu

Holland Doc: Kinderverhalen uit het Jappenkamp, het jaar 2602

Ned.2, 22.40-0.25u.

In 1942 bezet Japan Nederlands-Indië en voortaan moeten ook Nederlanders gehoorzaamheid aan de Japanse keizer zweren. De Japanners voeren hun kalender in, het is vanaf dat moment het jaar 2602. In de gelijknamige documentaire van André van der Hout en Linda Lyklema vertellen overlevenden van de Jappenkampen over hun ervaringen.