Zes ontvoerden Somalië vrij na negen maanden

Zes buitenlanders die negen maanden lang ontvoerd waren in Somalië, zijn gisteren vrijgekomen.

De twee Franse vrouwen, Bulgaarse vrouw en Belgische man en hun twee Keniaanse piloten waren in het land actief voor de hulpgroep ‘Action contre la Faim’ (Actie tegen Honger). In november vorig jaar werden ze opgepakt op de landingsbaan van een vliegveldje in de stad Dhusamareb, in Midden-Somalië, waarvandaan ze wilden terugreizen naar Kenia.

Een stamoudste in het centraal gelegen stadje Gurael stelde gisteren tegenover persbureau Reuters dat hij begreep dat „3 miljoen dollar losgeld is betaald voor de vrijlating van de zes hulpverleners in onze regio”.

De Franse regering en de hulpgroep ontkenden echter dat is betaald voor de vrijlatingen. Ook de vader van een van de Keniaanse piloten zei in Nairobi dat „het puur onderhandelen is geweest. Zij [de ontvoerders, red.] zagen in dat er geen geld te halen was en lieten hen vrij.” De Somalische minister van Nationale Veiligheid stelde dat „voor zover wij weten er geen losgeld is betaald”.

In Somalië worden regelmatig buitenlanders ontvoerd. Bijna altijd wordt voor hun vrijlating losgeld geëist – en betaald, al wordt dit laatste meestal ontkend door de betrokken regering of werkgever teneinde de ontvoeringsindustrie niet verder aan te wakkeren.

Op het moment zitten nog zeker negen buitenlanders vast. Een Brit en een Keniaan die in april 2008 ontvoerd werden toen ze aan een door de VN gefinancierd project in het stadje Jilib werkten. Een Canadese freelance journaliste en een Australische freelance fotograaf die vastzitten sinds hun ontvoering in augustus 2008. Twee Franse veiligheidsagenten die zich voordeden als journalisten en op 14 juli gekidnapt werden in hun hotel in Mogadishu. En drie buitenlandse hulpverleners die op 18 juli werden ontvoerd in het stadje Mandera. Hun werkgever heeft gevraagd hun namen en nationaliteit geheim te houden. (AFP, AP)

In een moskee in de stad Galkayo in de semi-autonome Somalische regio Puntland zijn vanochtend vijf buitenlanders doodgeschoten, naar verluidt allen Pakistanen die net in het land waren aangekomen om deel te nemen aan de jihad. Waarom de vijf zijn gedood is onduidelijk. (AP)