Winst BHP Billiton zakt in

BHP Billiton, het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld, heeft een fors lagere nettowinst behaald in het gebroken boekjaar 2008/2009, doordat de metaalprijzen sterk daalden wegens de wereldwijde economische recessie. De nettowinst daalde met 62 procent tot 5,9 miljard dollar (4,2 miljard euro).

Het Brits-Australische BHP Billiton, een grote leverancier van ijzererts aan de staalindustrie, wijt de winstval aan de moeilijke marktomstandigheden. „Gedurende het afgelopen boekjaar verslechterde de wereldwijde economie in snel tempo als gevolg van de zwakke vraag van consumenten door de financiële crisis”, stelt het bedrijf.

De omzet van het mijnbouwbedrijf daalde ruim 15 procent tot 50,2 miljard dollar in het op 30 juni beëindigde boekjaar, vergeleken met 59,5 miljard dollar in het boekjaar 2007/2008. Het onderliggende resultaat voor rente en belasting daalde met een kwart tot 18,2 miljard dollar.

Het afgelopen gebroken boekjaar begon moeilijk voor BHP Billiton. In de eerste jaarhelft daalden de prijzen van de grondstoffen die BHP Billiton levert – behalve ijzererts onder meer goud, nikkel en zilver – met 50 tot 90 procent door de sterk gedaalde vraag. In de westerse markten is de vraag nog altijd teleurstellend, aldus het mijnbouwbedrijf, maar de vraag in China en India is sneller dan verwacht aangetrokken.

Over de vooruitzichten voor het komende jaar liet BHP Billiton zich overwegend somber uit. „De correctie van structurele problemen in de economie vergt tijd en ze kunnen de groei op de middellange termijn tegenhouden”, aldus BHP Billiton. Het bedrijf waarschuwde dat de hoop op een terugkeer naar de historische groeicurve voorbarig kan zijn.

Begin dit jaar sloot BHP Billiton een joint venture met concurrent Rio Tinto op het gebied van het delven van ijzererts in Westelijk Australië. Door de joint venture tussen de twee marktleiders is een reus ontstaan die jaarlijks goed is voor 270 miljoen ton ijzererts, 70 procent van het mondiale aanbod. Samen hopen de bedrijven sterker te staan in prijsonderhandelingen met hun klanten, en dan met name China, dat mondiaal de grootste afnemer van ijzererts is.

Begin dit jaar schrapte BHP Billiton 6.000 banen als gevolg van de dalende vraag naar grondstoffen, 6 procent van het totale aantal arbeidsplaatsen. Ruim de helft van de banen verdween in Australië.