VWA: pas op voor middel tegen griep

Rotterdam. De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) waarschuwt mensen tegen de aanschaf van nepgeneesmiddelen tegen de Mexicaanse griep. Aanleiding is een advertentie op marktplaats.nl waar een verkoper `colloïdaal zilverwater` aanbood dat zou voorkomen dat mensen de Mexicaanse griep krijgen. De VWA is bekend met colloïdaal zilverwater, heel kleine zilverdeeltjes opgelost in water, dat wordt verkocht als voedingssupplement. Het zou weerstandverhogend werken. De verkoop ervan is niet verboden, benadrukt een woordvoerder van de VWA. ”Maar het is verboden om er een geneeskrachtige werking aan toe te schrijven.” Als mensen geneesmiddelen tegen de griep willen inslaan, adviseert de VWA om dat te doen via reguliere kanalen als de apotheek. Maar uit een maandag gepubliceerd onderzoek blijkt de bezorgdheid van de Nederlandse bevolking over de Mexicaanse griep gering. Volgens onderzoeksbureau Synovate maakt 90 procent van de Nederlanders zich niet zo druk over de Mexicaanse griep. Ook maakt 90 procent zich weinig zorgen over de vraag zelf de Mexicaanse griep op te lopen.