Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. In de serie ‘Ministers op zomerstage’ een reportage van minister Rouvoet over zijn bezoek aan een zuipkeet in Barneveld. Verder een gesprek met een van de Somalische piraten die vandaag voor een Nederlandse rechter moesten verschijnen.Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. In een serie portretten van mensen die slachtoffer zijn van de crisis vanavond Ton van Agtmael, die sinds hij in oktober werkloos werd, vrijwilligerswerk doet. En een gesprek met Jeroen Akkermans, wiens documentaire over de dood van cameraman Stan Storimans, een jaar geleden in Georgië, later vanavond door RTL4 wordt uitgezonden.Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/DenHaag vandaag. Nu de risico’s van het Mexicaanse griepvirus lijken mee te vallen hernieuwde aandacht voor de gevaren van Q-koorts, een bacteriële infectie die via dieren wordt verspreid. In tegenstelling tot de voorspellingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijft het aantal besmettingen stijgen. Ook aandacht voor de kritiek op de Staatsloterij, die onverkochte loten laat meedingen naar prijzen. Ned.2, 22.15-22.40u.

informatief

Auslandsjournal XXL. Reportage waarin de balans wordt opgemaakt van acht jaar westerse militaire aanwezigheid in Afghanistan, waar op 20 augustus presidentsverkiezingen plaatsvinden. Over de kansen op vrede, politieke en militaire strategie, en het beleid van president Hamid Karzai. ZDF, 22.45-23.45u.

documentaire

Raus aus dem Käfig. Documentaire over de Stichting AAP, die in Almere een opvanghuis voor apen heeft en bezig is met de bouw van een dependance in Spanje.Arte, 19.00-19.45u.

Terzake: Boeren onder de wapens. Van de miljoenen landloze boeren die Brazilië telt zijn er zo'n 8.000 die zich hebben verenigd in de Liga van de Landlozen. Ze pakken grond af van grootgrondbezitters en verdelen die onder lotgenoten. De Braziliaanse autoriteiten noemen de Liga een terroristische organisatie.Canvas, 20.00-20.45u.

Onderzoek in Gori: De dood van Stan Storimans. Vandaag precies een jaar geleden overleed cameraman Stan Storimans. Hij maakte met collega Jeroen Akkermans een reportage over de oorlog in Georgië en werd in de stad Gori getroffen door een clusterbom, die twaalf levens eiste. Akkermans, die daarbij gewond raakte, reisde onlangs naar Moskou en terug naar Gori om onderzoek te doen naar de toedracht. Hij praatte onder andere met nabestaanden, militaire experts en ooggetuigen, en trekt conclusies over de daders en hun motieven. RTL4, 22.30-23.30u.

Papers cannot wrap up embers. Befaamde Cambodjaanse regisseur Rithy Panh filmde hoeren in de betonnen gettobordelen van de sloppenwijken in Phnom Penh en laat ze in hun morsige kamertjes praten over hun lot, over schaamte, uitzichtloosheid, drugs, klanten, mishandelingen, abortus en aids. Canvas, 23.15-0.42u.

Geheimsache Doping - Die Doping-Drahtzieher der Leichtatletik. Aanstaande zaterdag beginnen in Berlijn de WK Atletiek. Documentairemaker Hans-Joachim Seppelt sprak met experts die hem inwijdden in de kunst van dopinggebruik en vertelden wat er zich in werkelijkheid zou afspelen achter de façade van een zogenaamd effectieve dopingbestrijding. Seppelt reisde ook naar ‘sportwonderland’ Jamaica (zes gouden medailles bij de laatste Olympische Spelen), en sprak met topatleten, betrapte sporters en al dan niet oprechte dopingbestrijders. ARD, 0.00-0.30u.

sport

Voetbal: Azerbajdzjan-Duitsland. Kwalificatiewedstrijd voor het WK 2010, vanuit Baku.ARD, 17.35-20.00u.

Voetbal: Noorwegen-Schotland. Kwalificatiewedstrijd voor het WK 2010, vanuit Oslo.BBC2, 18.45-21.00u.

Voetbal: Nederland-Engeland.Voorbeschouwing, verslag en nabeschouwing van oefenwedstrijd vanuit de Arena Amsterdam. SBS6, 20.00-23.25u.

radio

In concert: Beyond - Daby Touré. In de serie World Sessions het Mauretaanse multitalent Daby Touré. Begon als drummer, werd later ook gitarist. Ontdekte westerse popmuziek, vertrok als achttienjarige naar Parijs. Speelde daar in de groep Touré Kunda, van zijn vader en twee ooms. Rolde de jazzscene in onder invloed van Weather Report en Pat Metheny. Radio 6, 22.02-23.59u.