Verdubbeling aantal failliete bedrijven

Het aantal faillissementen is het afgelopen half jaar meer dan twee keer zo hoog als in dezelfde periode vorig jaar. Met name autogarages, doe-het-zelfzaken, kledingwinkels en uitzendbureaus gingen failliet. De grootste toename deed zich voor in de industrie. Hier werden onder meer uitgeverijen en drukkerijen, machinebouwers en metaalbewerkingsbedrijven getroffen.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend bekendgemaakt. Sinds het CBS begin jaren tachtig begon met het bijhouden van faillissementen zijn nog nooit zoveel bedrijven in een half jaar bankroet gegaan als in de eerste zes maanden van 2009. In totaal gingen 3.500 bedrijven en 1.800 particulieren failliet. Voor eenmanszaken was dat een stijging van 16 procent ten opzichte van het eerste half jaar van 2008.

De meeste bedrijfsfaillissementen vonden plaats in de handel en reparatie en in de zakelijke dienstverlening. Het betrof ruim de helft van het totale aantal ondernemingen. Het CBS noemt onder meer de handel en reparatie van auto’s, benzinestations en groothandels als getroffen sectoren. In de dienstverlening gingen ook veel adviesbureaus en architecten- en ontwerpbureaus bankroet.

De meeste faillissementen werden uitgesproken in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Noord-Holland. De sterkste stijging was in Noord-Brabant en Friesland.