Roadmovie vol huiselijkheid

Film Away We Go. Regie: Sam Mendes. Met: John Krasinski, Maya Rudolph In: 16 bioscopen. * *

Meteen na Revolutionary Road maakte regisseur Sam Mendes Away We Go, een kleinschalige roadmovie zonder sterren, naar een scenario van het schrijverspaar Dave Eggers en Vendela Vida. De eerste film is een pijnlijke ontleding van het drukkende conformisme van het gezinsleven, de tweede juist een lofzang op het gezin. Dat zegt iets over het gebrek aan een herkenbare, eigen signatuur van de regisseur.

Dertigers Verona en Burt verwachten hun eerste kind en trekken rond door Amerika, op zoek naar een geschikte locatie om hun kind op te voeden. Achtereenvolgens moeten zijn ouders het ontgelden, die plotsklaps naar het buitenland vertrekken nog voordat de baby er is. Zij zijn namelijk van die vreselijke, egocentrische babyboomers, in een karikatuur die te bitter, te verontwaardigd smaakt om grappig te zijn. Dan is er het bevriende stel dat is vervallen tot cynisme. Dat is ook slecht. Vervolgens ontmoeten ze een koppel dat in de ban is van alternatieve opvoedmethoden. Dit stel krijgt ervan langs in een scène waaruit een diepe angst spreekt voor verlies aan decorum. Zo wordt een heel scala aan levensstijlen afgewerkt en afgewezen. Het enige wat overblijft, is dicht tegen elkaar aankruipen en er het beste van hopen. Die opdringerige moraal is voor de humor funest.