Overvallers stelen in Londen 47 miljoen euro aan juwelen

Bij een spectaculaire juwelenroof, voor zover bekend de grootste in de Britse geschiedenis, hebben overvallers vorige week sieraden buitgemaakt met een winkelwaarde van 40 miljoen pond (46,8 miljoen euro).

De politie maakte de omvang van de roof pas gisteren bekend. Ook gaf ze videobeelden vrij van de overval. Daarop is te zien hoe twee onberispelijk geklede heren donderdagmiddag aanbelden bij juwelier Graff aan New Bond Street in de deftige Londense wijk Mayfair. Een portier liet hen binnen in de veronderstelling dat het om klanten ging.

Eenmaal binnen trokken ze pistolen en dwongen het personeel op de grond te gaan liggen. Daarop graaiden ze een keur aan ringen, armbanden, halskettingen en horloges, in totaal voorzien van 1.437 diamanten, bijeen. „Ze wisten precies wat ze zochten”, aldus een politieman naderhand.

Enkele minuten later namen ze de benen, onder medeneming van een vrouwelijke gijzelaar tot ze het gebouw uit waren. Buiten vuurde een van hen een waarschuwingsschot af voor ze in een gereedstaande blauwe BMW stapten. Die botste vlak daarop op een taxi. De overvallers vuurden opnieuw een schot af, toen ze merkten dat mensen achter hen aan zaten. Ze wisten een klaarstaande zilvergrijze Mercedes te bereiken, die ze niet lang daarna weer verwisselden voor een andere auto, mogelijk een Ford of een Volkswagen. Bij hun vlucht werden ze naar de politie aanneemt bijgestaan door ten minste twee chauffeurs.

Graff had al ervaring met overvallen. In 2003 werd er 23 miljoen pond geroofd, terwijl twee jaar geleden uit een ander filiaal in Londen voor 10 miljoen pond werd ontvreemd. Het Britse record is overigens nog bescheiden vergeleken bij de 80 miljoen euro die overvallers eind vorig jaar bij Harry Winston in Parijs buitmaakten.

Een film van de overval op nrc.nl/buitenland