Op naar Vancouver: hoog of laag trainen?

Is het nu beter op hoogte, of juist op laagte te trainen in aanloop naar Olympische Spelen? De schaatsploegen van TVM en DSB kiezen voor een beduidend verschillende aanloop naar de Winterspelen van Vancouver van volgend jaar februari. Terwijl TVM ervoor kiest zolang mogelijk in Europa en op laagte te blijven, doet concurrent DSB de laatste voorbereidingen in Calgary, dus op hoogte.

De DSB-ploeg van coach Jac Orie vertrekt tweeënhalve week voor het begin van de Winterspelen naar Calgary, een stad die op ruim 1.000 meter hoogte ligt. Daar zullen de sprinters hun laatste trainingskamp voor de Spelen afwerken. Een week voordat het olympisch vuur in Vancouver wordt ontstoken, gaat de ploeg naar de Richmond Oval, de ijsbaan waar de olympische schaatsmedailles worden verdeeld.

TVM gaat na het Europees kampioenschap allround (9 en 10 januari) naar een ijsbaan in Europa, waarschijnlijk Erfurt. „Door naar het buitenland te gaan, kunnen de schaatsers in betrekkelijke rust trainen”, gaf TVM-coach Gerard Kemkers als reden. „En dan gaan we ruim van tevoren naar Vancouver om te acclimatiseren en de laatste voorbereidingen te doen.”

Het is opmerkelijk dat beide topformaties zo afwijken van elkaar in de voorbereiding op de Olympische Spelen. De wedstrijden op de Richmond Oval vinden plaats op zeeniveau, een reden voor TVM om ook de preparatie op een laaglandbaan te doen. DSB-coach Orie verwacht echter voordeel te halen uit het trainen op hoogte en gaat daarom met zijn ploeg naar Calgary, de gaststad van de Olympische Spelen van 1988. (ANP)