OESO: beltarief in Nederland is laag

Mobiele bellers in Nederland, Finland en Zweden, die gemiddeld telefoneren en sms’en, betalen de laagste tarieven ter wereld. De mobiele tarieven voor gemiddeld gebruik zijn het hoogst in Canada, Spanje en de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dat gisteren is gepresenteerd.

Voor een gemiddeld belpakket van 780 telefoontjes, 600 sms’jes en 8 multimediaberichten (mms) registreerde de OESO in augustus vorig jaar tarieven tussen 11 en 53 dollar (8 en 37 euro). Consumenten die weinig bellen alsmede fanatieke bellers zijn het goedkoopst uit in Denemarken. Nederland staat ook hier bij de eerste vijf landen op de ranglijst.

Volgens de Communications Outlook van de OESO zijn de tarieven voor mobiel telefoneren tussen 2006 en 2008 met ongeveer een kwart gedaald, voor veelbellers iets meer dan voor mensen die weinig mobiel bellen. Sms’en blijft verder een zeer lucratieve inkomstenbron voor telecommunicatiebedrijven, aldus de organisatie. Telecomconcerns halen volgens de OESO circa 41 procent van hun inkomsten uit mobiel telefoneren.

De inkomsten uit vaste telefoonlijnen nemen af, maar die daling wordt volgens de OESO gecompenseerd door inkomsten uit snelle internetverbindingen. De organisatie heeft ook op dit gebied de prijzen wereldwijd vergeleken. Internetgebruikers in Japan en Frankrijk betalen het minst voor gemiddelde en snelle aansluitingen op het web. In Zweden en Japan zijn supersnelle verbindingen het goedkoopst. Nederlandse consumenten betalen relatief veel voor zeer snelle internetaansluitingen. Ook is een vaste telefoonaansluiting in Nederland een stuk duurder dan in het buitenland.

Vorige maand publiceerde de OESO al een onderzoek naar mobiele datadiensten. Nederlandse consumenten betalen relatief veel voor internettoegang via hun iPhone, Blackberry of ander type smartphone. Mobiel internetten is volgens de OESO het goedkoopst in Zweden en Finland.

Lees het OESO-rapport via nrc.nl/economie