Obama: oppositie liegt over plannen voor zorg

De Amerikaanse president Obama heeft gisteren scherpe kritiek geuit op het verzet tegen zijn plannen voor de hervorming van het zorgstelsel in zijn land. Obama zei tijdens een optreden in New Hampshire dat tegenstanders van de hervorming „mensen doodsangst aanjagen en spookbeelden oproepen die gewoon niet waar zijn”. Hij beloofde dat „ondanks al het geschreeuw en geroep en lawaai” het leven van Amerikanen zal verbeteren onder de door hem nagestreefde algemene ziektekostenverzekering.

Obama’s optreden is onderdeel van een campagne van zijn regering om de oppositie tegen de zorghervorming tegen te gaan.

Sinds het Congres vorige week met zomerreces ging, keren veel volksvertegenwoordigers terug naar hun kiesdistricten en hun thuisstaten. Democraten geven daar in zogeheten ‘town hall meetings’ uitleg over de wetsvoorstellen die nu circuleren om de zorg te hervormen. Conservatieven komen hier naar toe en stellen kritische vragen, houden borden op of verstoren deze bijeenkomsten met boze uitroepen. Videobeelden hiervan worden weer op internet gezet en uitgezonden door rechts-georiënteerde nieuwszenders.

Een van de meest uitgesproken tegenstanders van Obama’s zorgplan is de voormalige Republikeinse vicepresidentskandidaat Sarah Palin. Zij schreef afgelopen vrijdag op haar Facebook-pagina dat „het Amerika dat ik ken en liefheb, niet een [land] is waarin mijn ouders of mijn baby met Downsyndroom voor Obama’s ‘commissie des doods’ terecht zullen moeten staan, opdat zijn bureaucraten op subjectieve wijze kunnen bepalen of hun ‘niveau van productiviteit in de samenleving’ de medische zorg waard is”.

Obama ging gisteren in op deze door Palin genoemde vermeende ‘death panels’. Hij sprak gekscherend over deze en andere geruchten, dat „de regering de stekker bij oma er uit wil trekken, omdat we besloten hebben dat het te duur is haar te laten leven”. Obama stelde: „Als we het oneens zijn, laten we het dan oneens zijn over zaken die echt zijn, niet deze waanzinnige, valse voorstelling van zaken die in niets lijkt op hetgeen wordt voorgesteld.” (AP, Reuters)