Nu al met Kerst bezig

(Foto Peter de Krom) Angela Huisman van de Kerstpakkettenhal in Zoetermeer. Foto: Peter de Krom Krom, Peter de

Angela Huisman (43)

Werk: in- en verkoper bij De KerstpakkettenhalOpleiding: HBO Intercollege businessschoolVakantie: negen dagen naar familie in SpanjeBrutomaandsalaris: 2.500 euro

Kerstpakketten in de zomer?

„De showroom is al vanaf juni open. We beginnen in februari met de Kerst van dat jaar. Dan zijn er inkoopbeurzen en in maart komen de eerste proefmonsters van producten bij ons binnen. Dan kun je hier bijna niet meer lopen, er staan duizenden artikelen. We stellen de eerste pakketten samen, op thema of kleur. In april zitten we in de fotostudio voor de brochure. Eind mei gaat deze dan naar de grote bedrijven en in de zomer sturen we die naar onze vaste klanten. Het is soms wel gek om al zo met Kerst bezig te zijn in de zomer, maar ik ben het gewend. Vanaf juni staat hier de kerstboom opgetuigd, alles is al in goud en zilver.”

Wat doet u in de winter dan?

„Dan begint de drukte. Tot eind november kan men kerstpakketten zelf samenstellen. Na vijf december is het topdrukte, dan zien wij een hoop passanten die toch nog kerstpakketten willen en in de showroom komen. We werken dan vaak door tot twaalf uur ’s nachts. We gaan door met de verkoop tot en met 24 december. Soms heb ik dan niet meer echt zin om thuis met Kerst ook de boom nog op te tuigen.”

Wat is de nieuwste trend dit jaar?

„Veel blijvende artikelen, dus niet alleen etenswaren zoals een paar jaar geleden. Een wellnesspakket met een badjas en leuke spulletjes voor de vrouw en de man. Voor vrouwen is veel in wit en pastel, voor mannen in grijs of zwart. Dit jaar hebben we ook een leuke eenpitter voor op de camping of naast de barbecue. Ik denk dat die ook goed gaat lopen. Het is altijd afwegen of ik die nu nog meer moet gaan bijbestellen, ik wil in december niet zonder zitten.”

Krijgt u zelf ook een kerstpakket?

„Nee, maar ik mag vrijwel alle producten thuis uitproberen. Als ik word opgebeld door een leverancier die zegt dat hij een lekker kaasje of fles wijn heeft, wil ik het toch eerst proeven voordat ik het aan een klant verkoop.”

Leendert van der Valk

Deze zomer elke week op deze plek een interview met iemand wiens werk in de zomer verandert.

    • Leendert van der Valk