Meer immigratie, minder emigratie

Den Haag, 12 aug. - De emigratie daalt. In de eerste helft van 2009 besloten minder Nederlanders voorgoed hun koffers te pakken dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag heeft gepubliceerd. In de eerste helft van 2008 emigreerden 17.100 autochtone Nederlanders, in dezelfde periode in 2009 waren dat er 12.900. Ook besloten minder niet-westerse allochtonen het land voorgoed te verlaten. Volgens het CBS emigreerden er in 2009 juist wel meer westerse allochtonen, voornamelijk arbeidsmigranten. De immigratie van deze groep nam juist af. Ook immigreerden meer niet-westerse allochtonen naar Nederland. Volgens het CBS ligt de oorzaak van deze stijging in het toegenomen aantal asielzoekers uit Irak en Somalië.