Krimp handel Colombia-Venezuela

Venezuela gaat meer importeren uit Argentinië en Brazilië nu het land minder afhankelijk wil worden van goederen uit Colombia, het buurland waarmee de Venezolaanse president Chávez een hoogoplopend conflict heeft.

De socialistische president verzet zich, evenals enkele andere landen in de regio, tegen een militair akkoord tussen de VS en Colombia. Dit voorziet in de uitbreiding van de aanwezigheid van het Amerikaanse leger op zeven bases in het land. Volgens Chávez dreigt hierdoor oorlog in de regio.

Colombia is na de VS de belangrijkste handelspartner van Venezuela: vorig jaar bedroeg de onderlinge handel circa 7 miljard dollar. Vorige week zei Chávez dat hij alternatieven wil zoeken voor alle Colombiaanse producten die zijn land importeert. Analisten verwachten dat de handel als gevolg van de ruzie tussen beide landen dit jaar met de helft zal krimpen.

Gisteren bracht de Argentijnse president Cristina Kirchner een gepland bezoek aan Venezuela, dat resulteerde in 22 handelsovereenkomsten met een totale waarde van 1,1 miljard dollar. Vorig jaar bedroeg de onderlinge handel tussen Argentinië en Venezuela nog 1,4 miljard dollar. Overeengekomen is nu dat Venezuela onder meer Argentijnse tractoren, vlees en rijst gaat afnemen. Zo zal Venezuela elk jaar 80.000 ton Argentijns rundvlees gaan importeren. Jaarlijks consumeert het land 600.000 ton, waarvan vorig jaar eenderde uit Colombia kwam.

Maandag kondigde Venezuela al aan om 1.500 ton koffie uit Brazilië te importeren.

De Colombiaanse minister van Handel zei gisteren dat het land zijn exportmarkten zal moeten gaan diversifiëren. (Reuters, AP)