ING boekt winst ondanks nieuwe tegenvallers

Bank en verzekeraar ING heeft voor het eerst in een jaar weer winst gemaakt. Het bedrijf boekte een nettoresultaat van 71 miljoen euro in het tweede kwartaal. Dat maakte ING vanmorgen bekend. De laatste keer dat er winst gemaakt werd (1,9 miljard) was in het tweede kwartaal van 2008.

Binnen de groep deed met name de verzekeraar het goed. Die boekte een positief resultaat voor belastingen van 278 miljoen euro. Het bankbedrijf had te lijden onder forse afwaarderingen op de vastgoedportefeuille (ruim een half miljard euro) en een tegenvaller bij ING Direct, dat flink moest afschrijven op de beleggingsportefeuille. In totaal leed het bankbedrijf een verlies van 204 miljoen euro. Verder nam ING voor 850 miljoen voorzieningen vanwege verwachte wanbetaling op bedrijfskredieten.

ING kondigde begin dit jaar een grote reorganisatie aan. Topman Michel Tilmant stapte na twee reddingsacties door de staat mede onder druk van minister Bos van Financiën op en werd vervangen door de huidige bestuursvoorzitter Jan Hommen. Hommen kondigde aan in totaal 7.000 banen te schrappen en de balans van het bedrijf drastisch te verkleinen.

Vandaag bleek dat er inmiddels al ruim 8.200 arbeidsplaatsen zijn verdwenen. Daarmee is de beoogde kostenreductie van 1 miljard al voor meer dan de helft gehaald. ING verwacht nu in totaal voor 1,3 miljard euro in de kosten te zullen snijden dit jaar. Het voornemen om de balans met 110 miljard te verkleinen is ook al ruimschoots gehaald.

ING liet vandaag doorschemeren de lening van 10 miljard euro aan de Nederlandse staat eventueel sneller terug te betalen dan de afgesproken termijn van november 2011. Als ING dat doet kost dat 50 procent extra, ofwel 5 miljard.

Onderdeel van de staatsteun was de afspraak dat ING voor 25 miljard euro extra aan leningen uit zou zetten bij bedrijven en particulieren, bedoeld om investeringen mogelijk te maken en de economie uit de recessie te trekken. Volgens ING is daar inmiddels ruim 13 miljard van uitgeleend.

Voor ING is het nog te vroeg om rekening te houden met een definitief herstel van de economie. Jan Hommen ziet lichtpuntjes in met name Duitsland en de VS, maar: „We zijn het bos nog niet uit.” Beleggers hadden op een beter winstherstel van ING gerekend. Het aandeel ING verloor vanochtend op de beurs ruim 4 procent.