Huntelaar maakt zelf keuze wel

Klaas Jan Huntelaar is blij met zijn nieuwe werkgever AC Milan. De wijze waarop Real Madrid de spits heeft behandeld, maakte het afscheid gemakkelijk.

Al direct na het slechtnieuwsgesprek dat Klaas Jan Huntelaar rond 10 juli had met Real Madrid wist hij dat VfB Stuttgart niet zijn nieuwe club zou worden. Achter zijn rug om was de ‘Koninklijke’ op zoek gegaan naar een gegadigde die bereid was een belangrijk deel van de twintig miljoen euro transfersom te betalen, dat een half jaar geleden nog was overgemaakt vanuit de Spaanse hoofdstad naar Ajax.

„Ik maak zelf mijn keuzes wel en niet Real Madrid”, zei Huntelaar maandag op het veld van Quick Boys waar hij met het Nederlands elftal trainde voor de oefeninterland van vanavond tegen Engeland. Hij voelde er niets voor als koopwaar te worden behandeld. Maar de goaltjesdief mocht al niet eens meer meetrainen met de selectie en dat maakte zijn positie uitzichtloos. „Real had snel een koper gevonden en oefende druk op mij uit om akkoord te gaan. Ik hoefde me niet meer te bewijzen. Ik zou toch verkocht worden, zeiden ze. Wel een aparte ervaring, als je net een half jaar eerder een vierjarig contract hebt getekend.”

Mede om deze reden had hij eigenlijk meteen gevoelsmatig een aversie tegen Stuttgart, twee jaar geleden nog kampioen van Duitsland. Bondscoach Bert van Marwijk kon hem in een telefoongesprek niet op andere gedachten brengen. „Net als met Tottenham Hotspur heb ik een gesprek met Stuttgart gehad en dat gaf me wel even een goed gevoel. Ik zou veel aan spelen toekomen. Maar het totaalplaatje stond me niet aan. Stuttgart is geen echte topclub, niet wat ik zocht. Het zit er net onder. Ik was bereid desnoods tot 31 augustus te wachten op een nieuwe werkgever. Toen mijn zaakwaarnemer vorige week met Milan kwam, zei ik meteen: doen!”

Trainer Leonardo van de Noord-Italiaanse club sprak eerder zijn voorkeur uit voor zijn landgenoot Luis Fabiano van Sevilla. Die bleek te duur, hoewel de vraagprijs uiteindelijk niet veel verschilde van hetgeen Milan moest overmaken naar Real Madrid. Huntelaar kreeg ondanks die eerdere wens van Leonardo al snel het gevoel dat hij op zijn plaats is in het San Siro. „Deze club gaf mij wél meteen vertrouwen. Ze waren van Milan al eerder bij me geweest, dus dit was geen overhaaste beslissing. Ze wisten ook precies hoe ze mij willen benutten. En dat strookt wel met mijn ideeën.”

Hij denkt aan voldoende speeltijd toe te komen bij Milan. Dat is zeker ook van belang met het oog op het Nederlands elftal en het wereldkampioenschap van volgend jaar in Zuid-Afrika. „In een tweespitsensysteem word ik de diepste spits”, weet Huntelaar. Hij zal moeten concurreren met Filippo Inzaghi, weliswaar al 36 jaar maar een monument bij Milan, niet in de laatste plaats omdat hij 306 keer scoorde in het rood-zwarte shirt. Maar de hartelijke wijze waarop Huntelaar in Milaan is ontvangen, moet hem zelfvertrouwen geven. Leonardo noemt hem op de website van Milan een „bomber” (bommenwerper). En eerder kreeg Huntelaar al liefkozend de bijnaam il cacciatore (de jager).

Hij zegt al enige jaren op de hoogte te zijn van wat er gebeurt bij Milan, dat vorig seizoen derde werd in de Serie A, achter kampioen en stadgenoot Internazionale en Juventus. Hij treedt in de voetsporen van Marco van Basten, al zal het hem veel moeite kosten San Marco, die in Milaan nog steeds op een voetstuk staat, in roem te evenaren. „Niet alleen van Van Basten, maar ook van Edgar Davids en Jaap Stam weet ik uit de kleedkamer bij Ajax wat de faam is van Milan”, aldus Huntelaar.

Huntelaar zegt dat het Italiaanse voetbal bij hem past, al is hij erg afhankelijk van voorzetten van de vleugels die hij bij Milan niet vaak zal krijgen. Louis van Gaal noemde hem de beste spits van het zestienmetergebied. Daar zal zijn nieuwe team dan wel geregeld moeten acteren. „Het Italiaanse voetbal is veel aanvallender geworden”, meent Huntelaar, die waarschijnlijk vanavond tegen Engeland geen basisplaats krijgt van bondscoach Van Marwijk. „En Milan staat in de Serie A ook nog eens te boek als een offensieve ploeg. Ik heb ontzettend veel zin me daar te bewijzen. En Real Madrid? Nog steeds een mooie club natuurlijk. Maar de manier waarop ik door Real ben behandeld, maakte het voor mij gemakkelijk om afscheid te nemen.”

    • Erik Oudshoorn