G.I. Joe: toch niet slecht genoeg

Film G.I. Joe. The Rise of Cobra. Regie: Stephen Sommers. Met: Channing Tatum, Dennis Quaid. In: 67 bioscopen. * *

De makers van G.I. Joe vestigden veel negatieve aandacht op hun film door te weigeren om de film voor de première aan de Amerikaanse pers te laten zien. Dat schept verwachtingen: zou de film zo slecht zijn dat het weer goed wordt? Helaas, G.I. Joe is gewoon een actieblockbuster zoals zo vele, hooguit nog net iets platter en chaotischer dan de concurrentie.

De G.I. Joe’s vormen een geheime elite-eenheid van het Amerikaanse leger, die het opnemen tegen een snode wapenhandelaar, die dodelijke nanotechnologie heeft ontwikkeld. Opmerkelijk genoeg (maar ongetwijfeld met oog op de mondiale markt) bestaat de eenheid niet alleen uit Amerikanen, maar uit verschillende nationaliteiten. Er zit zelfs een Noord-Afrikaan bij. Tijdens hun oefeningen doen de soldaten virtuele gevechten met elkaar. Zo wordt in de film zelf ook nog even schaamteloos het videospel in de markt gezet, dat tegelijk met de film uitkomt. Zonder recensies (maar met een aardige buzz op internet) was G.I. Joe in de VS in het eerste weekend goed voor 56 miljoen dollar.