Gestileerd en zonder hoop

Film Night Train. Regie: Diao Yi Nan. Met: Liu Dan, Qi Dao.In: Filmmuseum, Amsterdam (Previously Unreleased). Daarna tournee langs diverse filmtheaters.* * *

In een sleutelscène ziet gevangenisbewaakster Wu hoe een oververmoeid paard keer op keer geslagen wordt als het hem niet lukt een wagen over een kuil te trekken. Het dier zijgt ineen, de eigenaar en zijn knecht slaan intussen gewoon door.

De Chinese film Night Train toont een wereld waaruit alle compassie verdwenen is. Regisseur Diao Yi Nan werkt langzaam maar gestaag naar deze troosteloze conclusie. Eerder hebben we al gezien hoe de eenzame Wu bijna door een potentiële date wordt verkracht. Hij grijpt haar bij de keel en scheurt haar de bh van het lijf, maar ze weet zich los te rukken. In een andere scène moet Wu de executie verrichten van een ter dood veroordeelde gevangene. De scène is des te aangrijpender omdat we de terechtstelling zelf niet zien of horen. We zien slechts hoe Wu na afloop haar witte handschoentjes verbrandt. Haar afschuw mogen we er zelf bij bedenken: van haar gezicht valt de hele film door vrijwel niets af te lezen.

In Night Train spreken de beelden. Die zijn strak gestileerd, maar naargeestig, in koele tinten gefilmd. Nadeel: de esthetiek schept een behoorlijke afstand en dat China niet het paradijs op aarde is, weten we nu wel.