Eerste zege Vinokoerov na schorsing

Aleksandr Vinokoerov heeft gisteren in de Franse plaats Saint-Genis-Pouilly de tijdrit gewonnen in de Ronde van de Ain. Voor de 35-jarige Kazach, die als renner van de nationale ploeg van zijn land meedoet, was het de eerste overwinning na een schorsing van twee jaar.

In 2007 werd ‘Vino’ uit de Ronde van Frankrijk gezet nadat hij op bloeddoping was betrapt. Een paar dagen daarvoor had hij de tijdrit in Albi had gewonnen.

Vinokoerov reed vorige week zijn eerste wedstrijd na zijn schorsing; een criterium van 45 kilometer in het Franse Castillon-la-Bataille. Het is de bedoeling dat hij weer bij zijn vroegere werkgever Astana gaat rijden.

In de tijdrit van gisteren, het tweede deel van de derde etappe, was de Kazach tien seconden sneller dan de Nederlander Michiel E-lijzen, die uitkomt voor Silence-Lotto. De Amerikaan Chris Horner, die derde werd, is de nieuwe leider in het algemeen klassement. Eerder op de dag werkte het peloton in Zuid-Frankrijk het eerste deel van de derde rit af. Die etappe werd gewonnen door de Fransman Ludovic Turpin. De wielrenner van AG2R versloeg Horner en de Fransman David Moncoutié in de sprint. Vandaag eindigt de ronde met de vierde etappe, een bergrit met de finish op de Col du Grand Colombier.

Lars Boom zal zijn nationale titel op de tijdrit dit jaar niet verdedigen. De wielrenner van Rabobank kan de titelstrijd op donderdag 27 augustus in Zaltbommel niet combineren met de start van de Ronde van Spanje, twee dagen later in Assen. „Als het kampioenschap een dag eerder verreden had kunnen worden, had ik er over na willen denken”, zei Boom gisteren. „Een dag extra rust is voor een dergelijke grote ronde namelijk best belangrijk. Natuurlijk vind ik het jammer dat ik niet van de partij kan zijn. Ik strijd altijd graag om een nationale titel mee, maar het rijden van mijn eerste grote ronde gaat nu even voor.”

Met Lieuwe Westra ontbreekt nog een potentiële medaillekandidaat. Ook de Friese renner van Vacansoleil geeft de voorkeur aan een rustige voorbereiding op de Vuelta. Op de voorlopige deelnemerslijst van het NK tijdrijden prijken wel de namen van onder anderen oud-kampioen Stef Clement, nationaal kampioen op de weg Koos Moerenhout en Joost Posthuma, die vorig jaar tweede werd achter Boom.

De Australische wielrenner Matthew Hayman vertrekt na dertien jaar bij de ploeg van Rabobank. De 31-jarige coureur heeft de Nederlandse equipe laten weten dat hij volgend jaar voor een andere ploeg wil rijden. Hayman maakt later dit jaar bekend wie zijn nieuwe werkgever wordt. De Australiër reed tussen 1997 en 2000 voor het Continental Team, de beloftenploeg van Rabobank. Hayman is bezig aan zijn tiende seizoen in de ‘hoofdmacht’ van de Nederlandse wielerploeg. In 2001 won hij de etappekoers Challenge Mallorca, in 2005 zegevierde hij in de Sachsen Tour.

Rabobank maakte gisteren ook bekend dat de contracten van Tom Leezer, Bauke Mollema en Mauricio Ardila zijn verlengd. Leezer tekende voor twee jaar, Mollema en de Colombiaan Ardila deden dat beiden voor één jaar. Steven Kruijswijk, de Nederlands kampioen bij de beloften, stapt na dit seizoen over van het Continental- naar het ProTeam. De 22-jarige renner is de eerste nieuwkomer voor volgend seizoen. (ANP)