De extremistische bloemist

Eindelijk duidelijkheid: de dode terrorist van zaterdag was ‘slechts’ Ibrohim de vermiste bloemist. Noordin M. Top blijft voortvluchtig. Een grote tegenvaller voor de politie. Maar er is nu wel meer bekend over hoe de aanslagen in zijn werk zijn gegaan. Als de politie het bij het rechte eind heeft, zijn de explosieven niet meegekomen in

Een foto van Ibrohim

Een foto van IbrohimEen foto van Ibrohim

Eindelijk duidelijkheid: de dode terrorist van zaterdag was ‘slechts’ Ibrohim de vermiste bloemist. Noordin M. Top blijft voortvluchtig. Een grote tegenvaller voor de politie. Maar er is nu wel meer bekend over hoe de aanslagen in zijn werk zijn gegaan.

Als de politie het bij het rechte eind heeft, zijn de explosieven niet meegekomen in de koffers van de man die in kamer 1808 van het Marriott logeerde. Op schokkerige videobeelden liet ze zien hoe een man (‘Ibrohim’) verschillende dozen (‘de explosieven’) uit een pickup-truck tilt en via de dienstingang van het Marriott naar binnen brengt. Blijkbaar was Ibrohim zo’n bekend gezicht bij beide hotels (hij werkte in het Ritz-Carlton, en daarvoor bij het Marriott) dat niemand raar opkeek.

Ibrohim was de ‘inside man’ die de aanslagen ter plaatse organiseerde. Hij verkende het terrein, en liet de pengantin (zelfmoordterroristen worden hier ‘bruidegoms’ genoemd) zien hoe het hotel eruit zag. Hij zou het ook zijn geweest die heeft verteld dat er een bijeenkomst van buitenlandse zakenlui in het Marriott plaatsvond. Een bijeenkomst waar ook een vriend van mij zwaargewond is geraakt.

Van Ibrohim werd eerst gedacht dat hij de pengantin van het Ritz-Carlton was. Nu is hij alsnog aan zijn einde gekomen. Hier en daar werd gesuggereerd dat hij door Noordin Top is verraden omdat zijn gegevens bij de politie al bekend waren. Of dat hij zich vrijwillig voor Noordin heeft opgeofferd, om te zorgen dat deze genoeg tijd had om te ontvluchten terwijl de politie druk bezig was op hem te schieten.

Inmiddels is Ibrohim in vijf minuten begraven. Er was geen familie bij. Dat herinnert me aan het meest ontroerende nieuws van de dag: de moeder van de 19-jarige zelfmoordterrorist van het Marriott die haar excuses heeft aangeboden aan de slachtoffers.

Verder, even voor de record: de rechtszaak van Jusuf Kalla en Megawati over de verkiezingsuitslag is, zoals te verwachten was, op niets uitgelopen. Ik ben benieuwd: zou Megawati nu dan eindelijk zo chic zijn om SBY de hand te schudden en te feliciteren? Jusuf Kalla heeft het - voor de tweede keer inmiddels - al gedaan.