Celstraf voor valkuilen

De rechtbank in Rotterdam heeft Ferry B. veroordeeld tot dertig maanden cel waarvan zes voorwaardelijk voor zijn rol in de Heldense valkuilenzaak. Vorig jaar werden drie valkuilen gevonden op bospaden in het Limburgse Helden. Op de bodem stonden twintig centimeter lange metalen pinnen recht overeind. Twee mensen vielen in de valkuilen en raakten gewond.

B. heeft toegegeven de pinnen gemaakt te hebben, maar zei dat in opdracht te hebben gedaan van Johan van L., de tweede verdachte in de zaak. Van L. zou zijn hennepplantage in het bos hebben willen beschermen.

De rechtbank oordeelde dat een persoon bij een val in een van de kuilen – eentje van een meter diep en twee van anderhalve meter – niet zou komen te overlijden. Daarom was geen sprake van poging tot doodslag, maar van poging tot zware mishandeling. Het Openbaar Ministerie had vier jaar gevangenisstraf geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk. Tweede verdachte Van L. wordt nog onderzocht door het OM. Een woordvoerder van het OM zegt in een reactie dat Van L. naar verwachting ook een rechtszaak wacht.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Valkuilen

In het bericht Celstraf voor valkuilen (12 augustus, pagina 3) staat dat de rechtbank in Rotterdam Ferry B. veroordeelde. Het was de rechtbank in Roermond.