Broodje tonijn

Er was een tijd dat ik leefde op broodjes tonijn, even eenvoudig als bevredigend voedsel. Tot de misstanden in de tonijnvangst tot me begonnen door te dringen, en ik meende afscheid te moeten nemen van mijn geliefde broodje.

Nu ligt er sinds enige tijd albacore-tonijn in blik in de supermarkt. De albacore-tonijn wordt niet in z’n voortbestaan bedreigd en wél duurzaam gevangen. En dat opent tot mijn vreugde nieuwe perspectieven op broodjesgebied.

Voor 2 personen:

2 grote (Italiaanse) broodjes

2 eetlepels extra vergine olijfolie

2 theelepels rodewijnazijn

3 eetlepels (zelfgemaakte) citroenmayonaise

1 snackkomkommer, in dunne plakjes (of eenderde gewone komkommer)

1 blikje albacore-tonijn, uitgelekt

1 kleine rode ui, in dunne ringen

zeezoutvlokken en peper uit de molen

een greepje verse dille, fijngehakt

2 theelepels kappertjes, uitgelekt

Snijd het brood horizontaal doormidden. Bedruppel het snijvlak van beide helften met de olijfolie en rodewijnazijn en laat even intrekken. Besmeer beide broodhelften met citroenmayonaise. Beleg de onderste helft achtereenvolgens met komkommer, tonijn, uiringen, zoutvlokken, dille en kappertjes en maal er royaal zwarte peper over. Leg de bovenste broodhelft er bovenop en wikkel het brood in een stuk bakpapier. Bind er kruislings een touwtje om en leg iets zwaars op het brood. Laat het brood zo ongeveer een uur staan voor je toehapt.

Janneke Vreugdenhil

Post jouw recept voor een broodje tonijn op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke proseccogelei met zomerfruit.