Britse voetbaltiener nu al gehypet

Jong Nederland 0 Jong Engeland 0

Scheidsrechter: Rafati (Dui). Toeschouwers: 6.500.

Een korte versnelling en een slim steekpass-je, meer had de invalbeurt van Jack Wilshere niet om het lijf bij de doelpuntloze oefeninterland tussen Jong Oranje en Jong Engeland, gisteravond in de Euroborg. Toch is het deze pas 17-jarige voetballer rond wie deze maand hoge verwachtingen zijn ontstaan in Groot-Brittannië.

Wilshere, op nieuwjaarsdag 1992 geboren in het Zuid-Engelse plaatsje Stevenage, was begin augustus de uitblinker bij de Emirates Cup, het jaarlijkse voorbereidingstoernooi van zijn club Arsenal, waar hij nog maar in de jeugdopleiding speelt. De linksbenige vleugelspeler imponeerde bij de zege op Atletico Madrid (2-1) met zijn dribbels langs struikelende verdedigers en maakte een dag later twee doelpunten in het duel met Glasgow Rangers (3-0).

Na het oefentoernooi zinspeelde Fabio Capello, bondscoach van Engeland, op deelname van de tiener aan het wereldkampioenschap van volgende zomer in Zuid-Afrika. „Hij heeft me echt verrast”, zei de Italiaan. „Ik heb hem vorig jaar twee keer zien spelen in de League Cup, maar hij heeft zich nu al enorm verbeterd. Hij speelt zonder angst, met zelfvertrouwen. En de andere spelers passen de bal nu al steeds naar hem. Het is niet normaal zo jong al zo goed te zijn.”

Sven-Göran Eriksson, een van de voorgangers van Capello, verraste in 2006 door de toen 17-jarige Theo Walcott in de selectie voor het WK in Duitsland op te nemen. Hij was de vervanger van de geblesseerde Michael Owen, die eind jaren negentig als tiener doorbrak bij Liverpool onder de koosnaam Boy Wonder. Walcott speelde pas na het eindtoernooi voor het eerst voor Arsenal in de Premier League en heeft nog steeds geen vaste plek in het elftal van manager Arsène Wenger. Capello benadrukte dan ook dat Wilshere regelmatig moet spelen bij de club uit Londen, wil hij een plek in de nationale ploeg verdienen. „We hebben nog tijd genoeg om te beslissen of hij naar Zuid-Afrika gaat.”

Wenger, die bekend staat om de voortdurende verjonging bij Arsenal, zei al eens dat Wilshere hem herinnert aan international Wayne Rooney in het begin van zijn loopbaan. De huidige aanvaller van Manchester United debuteerde in 2002 voor Everton, dat hem opleidde. Vlak voor zijn zeventiende verjaardag verbrak de puber met een prachtige lob een tien maanden durende zegereeks van Arsenal in de Premier League.

Verwacht wordt dat Wilshere, die vorig jaar zijn competitiedebuut maakte, dit weekeinde opnieuw speeltijd krijgt bij de openingswedstrijd tegen Everton. Brian Eastick, bondscoach van de Engelse ploeg voor spelers tot 19 jaar, promootte de tiener alvast door te stellen dat hij dit seizoen niet om hem heen kan. Bondscoach Stuart Pearce van Jong Engeland (spelers tot 21 jaar) riep hem vorige week op als vervanger van de geblesseerde Patrice Muamba.

Pearce gunde Wilshere gisteren ruim een half uur speeltijd in het bloedeloze duel met Jong Oranje. De oud-international waarschuwde na afloop voor ‘overhyping’. „Dat is onverstandig, want ik weet wat hem om de hoek wacht”, zei hij tegen Engelse verslaggevers. „Van de gouden generatie naar de verloren generatie, ik heb het veel vaker gezien. Het is oneerlijk tegenover de speler en we moeten hem de tijd geven zich in zijn eigen tempo te ontwikkelen. Ik zal daarover waken, net als Fabio Capello.”