Apotheker laakt inkoop Tamiflu

Apothekersorganisatie KNMP maakt zich boos over de inkoop van virusremmer Tamiflu door bedrijven. Tegen het advies van de apothekersorganisatie in hebben bijvoorbeeld energieleverancier Essent en voetbalclub Feyenoord de virusremmer ingeslagen. Ze laten hun personeel uit voorzorg Tamiflu slikken om te voorkomen dat te veel mensen tegelijk ziek worden en het bedrijf stil komt te liggen.

Annemieke Horikx van de KNMP spreekt over „een onwenselijke praktijk”. Uit voorzorg Tamiflu slikken raadt de apothekersorganisatie ten sterkste af. Er zijn bijwerkingen: misselijkheid en hoofdpijn. De virusremmer is slechts zes weken werkzaam, terwijl een pandemie langer duurt. Mensen die er een tweede kuur aan vast plakken, doen daar onverstandig aan, omdat dit nooit is onderzocht.

Bovendien, zegt Horikx, ontstaat er onrechtvaardige ongelijkheid, misplaatste ‘voorkruipzorg’ „Waarom krijgt werknemer bij bedrijf A wel een kuur en een collega bij de concurrent niets?”

Clubarts Casper van Wijk van Feyenoord reageerde op de radio dat zijn club dit beschouwt als „goed personeelsbeleid”. Spelers lopen een verhoogd risico op de griep, denkt hij, door de fysieke inspanning die ze leveren.

Intussen hebben apothekers dit jaar in Nederland al ruim 9.000 keer Tamiflu verstrekt, meldt de website van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde „Het is niet uit te sluiten dat veel voorschrijvingen uit voorzorg zijn geweest”, concluderen de auteurs. Artsen moeten volgens deskundigen terughoudend zijn om onnodige risico’s op resistentie en op termijn een tekort aan antivirale middelen te vermijden.

In Nederland liggen 5 miljoen kuren op voorraad. Inmiddels zijn 1.021 mensen besmet met het virus, 21 moesten worden opgenomen in het ziekenhuis en 1 patiënt is vorige week overleden.

Achtergronden op nrc.nl/griepvirus