Als er één gaat, gaan ze allemaal

(Foto Piet van der Meer/WFA) WFA46T:OPHOLGESLAGEN PAARDEN IN AMSTERDAM:AMSTERDAM;11AUG2009-Vanmiddag was het paniek in Amsterdam Oud Zuid zes opholgeslagen paarden van de manege Amsterdamsebos renden in paniek richting Oud Zuid achtervolgt door politie auto,s en politie te fiets, hierbij werdt een jongen met een fiets rakelings geraakt waarbij het paard over de kop sloeg en vervolgens verderging met de meute ,gelukkig werdt even laten in de Tuyll van Serooskerkenstraat het voorste paard vastgepakt door twee moedige paarden liefhebsters Yvana Ultee en Roxanne Moen die met de scooter voor de paarden gingen rijden en tijdens en bocht toeslagen waarna de overige paarden stopten .Gelijk werden ze verzorgt door buurtbewoners en even later kwam een dierenarts en werden de paarden opgehaald door auto,s van de bereden politie om terug gebracht te worden naar de manege . Op de foto staan de paarden allen hyperventilerend plus twee met wonden te wachten op vervoer . ( meer info bij politievoorlichting Amsterdam ) WFA/pvdm/str.Piet van der Meer WFA PIET VAN DER MEER

Zeven pony’s van de Amsterdamse Manege sloegen gisteren op hol tijdens een rit in het Amsterdamse Bos. De ruiters, niet ouder dan twaalf, werden één voor één op de grond gegooid. De pony’s renden dwars over de drukke Amstelveenseweg. Pas zes kilometer verder, bij het Stadionplein, kreeg de politie de pony’s met hulp van voorbijgangers te pakken. Eigenaar Ramon Blijenburgh van de manege is erg geschrokken. „Het is de eerste keer dat ons zoiets overkomt.”

De kinderen maakten een bosrit als onderdeel van een ponykamp toen de oudste pony, de 35-jarige pony Doerak, ergens van schrok en op hol sloeg. Zes andere pony’s volgden hem in paniek. „Het is een natuurlijke vluchtreactie van de dieren”, zegt Blijenburgh. „Als er één gaat, gaan er meer.”

Normaal gesproken gaat een gevlucht paard altijd terug naar de stal, weet Blijenburgh. „Maar deze hadden andere plannen. Ik heb geen idee wat hen bezielde.” De jonge ruiters konden onmogelijk op de pony’s blijven zitten. Vier kinderen bleven ongedeerd, drie werden voor controle naar het ziekenhuis gebracht. „Gelukkig hebben ze al laten weten dat ze morgen gewoon weer bij het ponykamp zijn”, zegt Blijenburgh.

De pony’s galoppeerden „gigantisch hard” door het verkeer. Een fietser werd geraakt, waardoor één pony over de kop sloeg. Binnen tien minuten was de kudde langs de Vrije Universiteit naar het Stadionplein gevlucht. Daar wisten twee meisjes op een scooter, Yvana en Roxanne, de dieren tot stilstand te manen. De politie was er snel bij om de hyperventilerende pony’s terug naar de manege te brengen. Twee pony’s hadden schaafplekken en werden behandeld door een veearts.

Waarvan pony Doerak schrok is volgens Blijenburgh „totaal onbekend”. Het kan een „blaadje” of een „papiertje” geweest zijn. Niet dat de dieren onbetrouwbaar zijn, zegt hij, maar wel „onvoorspelbaar”.