3 verzoeningsschilderijen

1Rembrandt van Rijn De verzoening van Jakob met Esau (1655)

Rembrandt van Rijn maakte bijna 80 etsen naar bijbelse verhalen en figuren, waaronder zes over Jakob. Deze pentekening vertelt het verhaal van de verzoening tussen Jakob en zijn broer Esau uit Genesis 33:3-19.

2Lord Frederic Leighton The Reconciliation of the Montagues and Capulets over the Dead Bodies of Romeo and Juliet (1855)

Leighton was een van de belangrijkste schilders uit het Victoriaanse tijdperk. Een van zijn meest bekende werken is Flaming June, maar Leighton liet zich ook meerdere malen inspireren door Shakespeare’s Romeo en Julia, waaronder door de verzoening tussen de twee families na de dood van hun kinderen.

3Helen Zughaib Reconciliation Helen Zughaib is geboren in Libanon en woonde een groot gedeelte van haar leven in het Midden-Oosten en Europa voor ze naar Amerika verhuisde om kunstgeschiedenis te studeren. Twee jaar geleden kreeg oud-president Bush haar schilderij Reconciliation van Libanees parlementslid Saad Hariri.

De rubriek De Lijst geeft kunstuitingen bij het nieuws. De aanleiding vandaag: het coververhaal over de mogelijke verzoening met de Talibaan.