17de eeuws schip ontdekt in Oostzee

In de Oostzee is opnieuw een wrak van een 17de-eeuws Nederlands schip gevonden. Het ligt op 43 meter diepte in de archipel van Stockholm. In mei hebben drie duikers het wrak ontdekt. Op het roer staat een beeldhouwwerk van een leeuw. „Daarom hebben de vinders hun vondst het Leeuwenwrak genoemd”, zegt maritiem archeoloog Johan Rönnby van Södertörns Högskola, een universiteit bij Stockholm. Hij prijst de vinders dat ze van het schip zijn afgebleven. „Het is een fantastische vondst die sterk lijkt op wat wij het Spookwrak noemen.” Dat ook bijna complete schip is in 2007 in het midden van de Oostzee gevonden.

Bekijk de onderwaterbeelden van de Leeuwenwrak (Lion Wreck) via nrcnext.nl/links. Het schip is in zeer goede staat, blijkt uit het YouTube-filmpje. Masten, dek, romp, alles is nog intact.