Zeven romans over bootvluchtelingen

1 Nam Le, De boot. Nam Le is een in Vietnam geboren Amerikaan die opgroeide in Australië. In De boot staan zeven lange verhalen, over de sloppenwijken van Colombia, over New York, over een vissersdorpje in Australië en over een drijvend wrak overladen met vluchtelingen, ergens op de Zuid-Chinese Zee.

2 Paul Goeken, De Oversteek. Detective in een serie over Alfonso Silva en Carmen Marrero, de chef en souschef van Nueve – de elite-eenheid van de Spaanse geheime dienst. Ditmaal speelt het verhaal zich af in het voorjaar van 2008. Duizenden Afrikaanse bootvluchtelingen overspoelen de Canarische Eilanden, Madeira, Lampedusa en Malta. In Spanje nemen bendes bootvluchtelingen de onderwereld over. Silva en Marrero moeten dat oplossen.

3Gloria Whelan, Vaarwel Vietnam. Tienerroman over de dertienjarige Mai die met haar familie wordt gedwongen Vietnam te ontvluchten.

4Laila Lalami, Hoop en andere gevaarlijke verlangens. ‘Veertien kilometer.’ Met die woorden begint Laila Lalami Hoop en andere gevaarlijke verlangens. Zo kort is de afstand die Afrika van Europa scheidt. Lalami beschrijft de overtocht van dertig mensen in een bootje dat geschikt is voor acht, vanuit Tanger naar Spanje.

5 Lê Thi Diem Thúy, De gangster naar wie we allemaal op zoek zijn. Verslag van het leven van een meisje dat in 1978 met haar vader van Vietnam naar San Diego trekt.

6 José Latour, Havana Outcast. De hoofdpersoon in deze thriller van José Latour is Elliot Steil, die als leraar in Havana werkt. Een onbekende stelt voor hem naar Amerika te smokkelen. Tijdens de oversteek wordt hij in het water geduwd, en dreigt voor de haaien te worden. Toevallig vaart er net een vlot met Cubaanse vluchtelingen langs.

7 Yann Martel, Het leven van Pi. Avonturenroman van de Canadese schrijver Yann Martel gaat over een jongetje dat schipbreuk lijdt. Hij is wel heel letterlijk een vluchteling op een boot: die deelt hij namelijk met een tijger. Won in 2002 de Man Booker Prize.

De rubriek de lijst geeft kunstuitingen bij het nieuws. De aanleiding vandaag: het coververhaal over bootvluchtelingen.