VWA: pas op voor middel tegen griep

De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) waarschuwt mensen tegen de aanschaf van nepgeneesmiddelen tegen de Mexicaanse griep. Aanleiding is een advertentie op marktplaats.nl waar een verkoper ‘colloïdaal zilverwater’ aanbood dat zou voorkomen dat mensen de Mexicaanse griep krijgen.

De VWA is bekend met colloïdaal zilverwater, heel kleine zilverdeeltjes opgelost in water, dat wordt verkocht als voedingssupplement. Het zou weerstandverhogend werken. De verkoop ervan is niet verboden, benadrukt een woordvoerder van de VWA. „Maar het is verboden om er een geneeskrachtige werking aan toe te schrijven. Levensmiddelen mogen niet een medicinale claim hebben zonder uitgebreid wetenschappelijk bewijs.”

Als mensen geneesmiddelen tegen de griep willen inslaan, adviseert de VWA om die via „reguliere kanalen”, zoals de apotheek, in te slaan. Maar uit een gisteren gepubliceerd onderzoek blijkt de bezorgdheid van de de Nederlandse bevolking over de Mexicaanse griep gering te zijn.

Onderzoeksbureau Synovate stelt dat 90 procent van de Nederlanders zich in het algemeen niet zo druk maakt over de Mexicaanse griep. Ook maakt 90 procent zich weinig zorgen over de vraag zelf de Nieuwe Influenza A (H1N1) op te lopen. Ongeveer de helft van de bevolking voelt zich matig tot slecht geïnformeerd over de griep. Slechts een vijfde zoekt zelf naar meer informatie.

Drie op de tien ondervraagden weten niet wat de symptomen van het virus zijn. Tegelijkertijd wil ongeveer zeven op de tien dat de overheid een grootschalige voorlichtingscampagne dient te starten om Nederlanders te informeren over de Mexicaanse griep. Ongeveer zeven van de tien Nederlanders weet dat er eerst telefonisch contact met de huisarts of GGD moet worden opgenomen als de symptomen zich voordoen.

Meer dan de helft (62 procent) heeft tot op heden geen extra maatregelen genomen. Onder jongeren is dit aandeel hoger dan onder ouderen.

Een kwart van de respondenten vindt de 34 miljoen aangeschafte vaccins overdreven. Als het vaccin beschikbaar komt, vindt tweederde dat mensen die in de zorg werken voorrang moeten krijgen bij verstrekking. Ook vindt tweederde dat mensen met medische problemen zoals hart- of longziekten voorrang moeten krijgen.

Eenderde van de ondervraagden zegt vaker de handen te wassen. Acht procent vermijdt plekken waar veel mensen komen.