Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Met het persoonsgebonden budget kunnen langdurig zieken zelf hulpverleners kiezen en inschakelen. Veel bedrijven richten zich op bemiddeling voor deze groep. In ruil voor een percentage van het pgb doen zij de administratie en betalingen van de patiënten. Onlangs ging een van hen, De Zorgmakelaar, failliet. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Reportage over de blinde Henk van der Sar. Hij boerde jarenlang zelfstandig in de Noordoostpolder, maar moest zijn bedrijf met verlies verkopen nadat zijn vee ziek werd. Nu woont hij in een flat in Zwolle, ontvangt geen uitkering, is afgesloten van gas, water en licht, en dreigt op straat te worden gezet.Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag vandaag. Reportage over het dumpen van rotsblokken in het Kattengat door Greenpeace, dat met die actie protesteert tegen visserijmethodes. Ned.2, 22.15-22.40u.

informatief

Tante in Marokko. Eerste aflevering van zomerprogramma over Marokkaanse Nederlanders die met vakantie naar Marokko gaan. Dit jaar niet – zoals in het eerste jaar – vanaf een parkeerplaats langs een snelweg in Spanje, of – tweede jaar – vanaf de ferry van Algeciras naar Tanger. Presentatoren Maxim Hartman en Lamia Abbassi reizen dit jaar mee met sommige vakantiegangers naar hun eindbestemming. In de steden Tanger en Tetouan wordt gepraat over vakantiegevoel, familiebanden, het leven in twee culturen, maar ook over de economische crisis en het politieke klimaat in Nederland. Ned.2, 20.50-21.15u.

Terra Preta – Das schwarze Gold des Amazonas. Tweeënhalf duizend jaar geleden begonnen boeren in het Amazonegebied hun land te bemesten met een mengsel van ten dele verbrand hout, potscherven, mest, plantendelen en botresten. Deze grond is nog altijd vruchtbaar, want regeneratief: de laag groeit met 1 centimeter per jaar. De Braziliaanse archeoloog Eduardo Neves en zijn Amerikaanse collega Jim Petersen deden onderzoek.Arte, 19.00-19.45u.

Kanzlerin Merkel. Op 27 september vinden in Duitsland parlementsverkiezingen plaats. Dan zal de Duitse kiezer oordelen over het kanselierschap van Angela Merkel. Vanavond een portret van de politica die met haar binnenlandse politiek minder bewondering oogst dan met haar buitenlandse. ZDF, 20.15-21.00u.

Kijken in de ziel: Kinderjaren. Psychiaters en psychotherapeuten vertellen over hun vak en over zichzelf. Vanavond met antwoorden op vragen over de eerste levensjaren. Is een goed begin het halve werk, kan een kind in de eerste vier jaren onherroepelijke geestelijke schade oplopen, of wordt die eerste periode wellicht overschat? Ned.2, 22.40-23.25u.

documentaire

Terzake: De kinderen van Congo. Augi, Ester en René zijn drie van de vele Congolese kinderen die slachtoffer zijn van het oorlogsgeweld in hun land. Ze vertellen hoe ze werden meegenomen door milities, verkracht werden door soldaten, en getuigen waren van de waanzin aan beide zijden van het conflict.Canvas, 20.00-20.45u.

Überleben im Versteck - jüdische Kinder und ihre Retter. Drie voormalige, Joodse onderduikers worden gevolgd op een reis naar hun toenmalige redders. Kleine Eva zat verstopt in een Pools klooster en werd daar na de oorlog door een familielid meegenomen. Ze kreeg destijds geen gelegenheid om van zuster Klara afscheid te nemen. Lore zat in Holland en was ontroostbaar toen ze na drie jaar bij haar onderduikmoeder werd opgehaald door haar ouders, die inmiddels voor haar vreemden waren geworden. Zij kan zichzelf nog steeds niet vergeven dat ze toen niet blij was.ARD, 22.45-23.45u.

amusement

Desperate romantics. Vierde van zesdelige serie over de Prerafaëlieten, een groep kunstschilders in het Engeland van 150 jaar geleden. Met veel verwikkelingen op amoureus gebied en dialogen die wel erg eigentijds klinken.BBC2, 22.00-23.00u.

radio

Kunststof: Jeroen Akkermans. Het is morgen een jaar geleden dat cameraman Stan Storimans en elf burgers in Zuid-Ossetië gedood werden door een clusterbom. Zijn toenmalige metgezel Jeroen Akkermans praat met Frénk van der Linden over o.a. de documentaire die hij over de aanval maakte en die morgenavond door RTL4 wordt uitgezonden.Radio1, 19.02-19.58u.