Verplicht verlof voor ambtenaar Roemenië

Roemeense ambtenaren worden in de herfst verplicht met onbetaald verlof gestuurd. Alle 1,4 miljoen werknemers van de centrale en lagere overheden moeten in de laatste drie maanden van dit jaar gedwongen tien dagen thuis blijven. De onbetaalde ambtenarenvakantie is een van de maatregelen waarmee de Roemeense regering het groeiende begrotingstekort wil bestrijden. Het moet een besparing van 350 miljoen euro opleveren.

De Roemeense economie is zwaar getroffen door de economische crisis. Gisteren stelde het IMF de prognoses voor 2009 en 2010 naar beneden bij. De aanvankelijk verwachte krimp van het bbp met 4,1 procent is opgelopen tot ruim 8 dit jaar. „Een zeer heftige recessie”, zei het hoofd van de IMF-missie in Boekarest, Jeffrey Franks. Hij denkt dat in 2010 weer voorzichtige groei mogelijk is.

Roemenië kreeg in maart een financieel ondersteuningspakket van 20 miljard euro verspreid over twee jaar van het IMF, de EU en de Wereldbank. Binnenkort wordt het tweede deel van die lening (1,9 miljard) vrijgegeven. Het geld wordt gebruikt om lopende verplichtingen, zoals pensioenen en ambtenarensalarissen, te betalen. Het IMF heeft Roemenië toestemming gegeven het begrotingstekort te laten oplopen tot 7,3 procent, in plaats van de eerder begrote 4,6 procent. Dit is ver boven de EU-limiet van 3 procent. De Europese Commissie maande Roemenie gisteren zuiniger aan te doen.

Onder druk van het IMF hervormt de Roemeense regering de belastingen. Door de slechte economische situatie leidt dat echter niet tot extra inkomsten. Om het begrotingstekort niet nog verder te laten oplopen dan 7,3 procent zijn grootschalige bezuinigingen nodig op ambtenarensalarissen en uitkeringen. In de Roemeense media circuleert het aantal van 100.000 tot 150.000 ambtenaren die mogelijk hun baan verliezen. De regering, een ‘grote coalitie’ van de sociaal-democratische partij (PSD) met de rechtse liberaal-democraten (PD-L), heeft drastische maatregelen tot nu toe echter geschuwd. Omdat binnen een half jaar presidentsverkiezingen worden verwacht, durven partijen zich nu niet impopulair te maken met ingrepen in de pensioenen en de omvangrijke ambtenarij.

In de private sector is het aantal ontslagen al opgelopen tot circa 200.000. De voorzitter van de Raad voor het Midden- en Kleinbedrijf, Ovidiu Nicolescu, heeft voorspeld dat aan het einde van dit jaar ongeveer 115.000 kleinere bedrijven zijn verdwenen. Volgens Nicolescu zijn banken terughoudend met het verlenen van krediet aan bedrijven.