Vakantietrip naar kamp Al-Qaeda

Een tot de islam bekeerde Duitser plande aanslagen op militairen in Duitsland. Hij getuigde gisteren over zijn opleiding. „Het was niet erg professioneel.”

De rechter was onder de indruk, in de grote verhoorzaal was het muisstil. Verdachte Fritz Gelowicz vertelde gisteren in een urenlange bekentenis dat hij de aanvoerder was van een groepje jonge moslims dat in het najaar van 2007 aanslagen in Duitsland wilden plegen.

Hun plannen werden verijdeld. Ze werden begin september 2007 in het Sauerland gearresteerd toen ze op een afgelegen plek in de weer waren met chemicaliën voor bommen. „We wilden doelen in Duitsland uitkiezen waar voornamelijk Amerikaanse militairen zijn”, zei Gelowicz (29), een autochtone Duitser met een korte baard, hoekig brilletje en donkerblond haar met een scheiding in het midden.

De toehoorders waren verbaasd over de gewone, haast achteloze manier waarop Gelowicz zijn verhaal deed. „Alsof hij over een vakantiereisje sprak”, zei een verslaggever die gisteren in het zwaar bewaakte gerechtshof van Düsseldorf aanwezig was. De verdachte vertelde in precieze bewoordingen hoe en waar de groep was opgeleid, wat hun motieven waren voor de jihad – de ‘heilige oorlog’ – en hoe de planning van de terreur was geweest.

Duitsland reageerde na de arrestatie van de vier geschokt. Twee van hen – Gelowicz en de 23-jarige Daniel Schneider – bleken op het oog doodnormale autochtone jongens. Bij nader inzien waren het geradicaliseerde moslims, die in de Zuid-Duitse stad Ulm in een wijkcentrum met de naam Multi-Kultur Haus samenkwamen en daar duistere plannen beraamden. Gelowicz, zoon van een arts en een ondernemer, hield als tiener van hiphop en American Football maar zou al op z’n achttiende tot de islam zijn bekeerd. In het wijkcentrum vond de politie een cassettebandje met daarop de tekst: „O waardige, o levensvriendelijke – stuur ons bommen om de joden mee om te brengen”.

Gelowicz, Schneider en de verdachten Adem Yilmaz (30) en Atilla Selek (24) hebben zich door hun advocaten laten overtuigen dat een volledige bekentenis de enige manier is om een mogelijk levenslange gevangenisstraf te ontlopen. De bekentenissen die ze eerder tegenover de politie hebben gedaan, zijn schriftelijk vastgelegd. Nu staan ze voor de rechter en moeten ze hun woorden onder ede herhalen. Gelowicz was als eerste aan de beurt, de overige drie volgen vanaf vandaag.

Gelowicz vertelde dat hij, Selek en Yilmaz tijdens een reis naar Mekka, in 2005, tot de conclusie kwamen dat zij „dezelfde ideeën over de jihad hadden”. Vanaf dat moment was duidelijk dat ze „strijders van god” zouden worden. In het Midden-Oosten leerden ze mannen kennen die hen in contact brachten met radicale moslims. Makkelijk was dat niet. „Het is moeilijk de juiste mensen te vinden”, zei Gelowicz.

Via omzwervingen in Turkije en Iran kwamen ze uiteindelijk in Pakistan terecht, waar ze in het dorpje Mir Ali, in Waziristan in het Pakistaan-Afghaanse grensgebied, „echte mujahedeen” ontmoeten „met tulbanden en kalasjnikovs”. Daar begon de opleiding tot terrorist; daar leerden ze schieten, bommen maken en werden ze ideologisch verder geschoold. Maar volgens Gelowicz was het allemaal „niet erg professioneel”.

Hun eenheid bleek Islamitische Jihad Unie te heten, een onderafdeling van het terreurnetwerk Al-Qaeda. Vermoedelijke hoofdvestiging van deze groep mujahedeen: Oezbekistan. Gelowicz en zijn kornuiten hadden gehoopt in Afghanistan aanslagen te kunnen plegen. Maar de baas van hun terreurorganisatie had een ander idee: Europa. „Daar konden we met minder inzet veel grotere schade aanrichten”.

Gelowicz heeft nog even getwijfeld of zijn groepje deze klus wel aankon. Maar volgens hem waren er destijds geen Europeanen die ertoe in staat waren. „Wij hebben ons toen bereid verklaard”. In Duitsland hadden ze „de vrije hand”. Aan grondstof voor bommen was gemakkelijk te komen. „Dat klopte allemaal prachtig”.

Fritz Gelowicz sprak gisteren ongeveer drie uur. Hij wilde niet zeggen of hij berouw had. „Dat is een zaak tussen mij en Allah”. Maar hij zou het niet zo snel weer doen, zei hij.