Toshiba kiest alsnog voor blu-rayformaat voor video

Toshiba gaat videospelers en computers maken die blu-rayschijfjes kunnen afspelen. De Japanse elektronicafabrikant sluit zich aan bij deze nieuwe standaard voor video in hoge kwaliteit.

Dat is opvallend, want Toshiba was jarenlang de belangrijkste voorvechter van het concurrerende formaat, hd-dvd. Het Japanse bedrijf neemt de stap, omdat het naar eigen zeggen wil inspelen op de recente groei in digitale apparaten die blu-ray ondersteunen, gecombineerd met de toenemende vraag van consumenten en winkeliers.

Het Japanse bedrijf heeft ook besloten zich aan te sluiten bij de Blu-Ray Disc Association. De BDA, aangevoerd door Toshiba’s grote concurrenten Sony en Panasonic, was de afgelopen jaren succesvoller in het verleiden van filmmaatschappijen om hun producten op blu-ray uit te brengen dan de belangenorganisatie van hd-dvdproducenten.

Toshiba besloot vorig jaar al om zijn activiteiten op het gebied van hd-dvd te staken. Er was enige tijd sprake van dat Toshiba blu-ray zou overslaan en een nog betere videostandaard zou ontwikkelen, maar daarvan is voorlopig geen sprake. De blu-raymarkt zou echter te lucratief voor Toshiba zijn om links te laten liggen. Het bedrijf rapporteerde in maart zijn grootste verlies ooit. In het gebroken boekjaar 2008/2009 leed Toshiba een verlies van 344 miljard yen (2,5 miljard euro). Als Toshiba geen blu-rayspelers zou gaan maken, zou het bovendien de aansluiting missen met de markt voor laptopcomputers. De dvd-speler wordt langzaamaan vervangen door een speler van het blu-raytype.

De beslissing van Toshiba lijkt op de nederlaag die Sony in de jaren tachtig leed in de strijd om de internationale videostandaard. Sony’s Betamax – en het Video 2000-systeem van Philips – verloren van VHS van concurrent JVC. Sony en ook Philips behoren nu tot het kamp van de winnaars. Blu-ray bevat optische technologie die is ontwikkeld bij Philips in Eindhoven.