Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Auto- en motorsport

'Schumi' toch niet terug in Formule 1

„Michael sagt F1-Comeback ab.” Met die mededeling op zijn website liet zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher vanochtend weten dat hij afziet van zijn rentree in de Formule 1.

De Duitse oud-coureur heeft nog te veel last van een nekblessure die hij begin dit jaar bij een motorongeluk opliep. Bij Formule 1-races worden de nekspieren van de coureurs als gevolg van G-krachten zwaar op de proef gesteld, vooral in de bochten.

De 40-jarige Schumacher stopte in het najaar van 2006. Bij de Grote Prijs van Europa, 23 augustus in Valencia, zou hij bij Ferrari terugkeren in de Formule 1, als vervanger van Felipe Massa. De Braziliaan raakte vorige maand gewond bij de kwalificatietraining voor de GP van Hongarije. Tot zijn terugkeer zou ‘Schumi’ zijn plek innemen. Die rol is nu weggelegd voor de Italiaan Luca Badoer, testcoureur bij Ferrari.

Het nieuws over de terugkeer van Schumacher leidde tot een stijging van de kaartverkoop voor de komende races. Voor de organisatoren van de race in Valencia compenseerde zijn terugkeer enigszins de afwezigheid van de Spaanse coureur Fernando Alonso, wiens team Renault één race is geschorst. Ook voor de race van 30 augustus in Spa, op het circuit waar Schumacher in 1991 debuteerde in de Formule 1, waren aanzienlijk meer kaarten verkocht toen bekend werd dat Schumacher mee zou doen, net als in Monza (13 september), waar Ferrari een thuisrace rijdt. Ook de verkoop van Schumacher-artikelen, zoals petjes en shirts, nam de afgelopen weken flink toe.

Na een laatste onderzoek stelde Schumacher gisteren de leiding van Ferrari op de hoogte van zijn besluit. Ferrari-baas Luca di Montezemolo reageerde zeer teleurgesteld, net als vele fans.