Schip 'verdwijnt' na kaping in Oostzee

Een verdwenen Lets vrachtschip met een Russische bemanning, dat mogelijk was gekaapt in de Zweedse wateren, stelt de kustwacht in Groot-Brittannië en verscheidene andere landen voor een raadsel. De boot, The Arctic Sea, voer onder Maltese vlag en was met een lading timmerhout aan boord op weg van Finland naar Algerije. Daar had het al ruim een week geleden moeten aankomen.

Op 29 juli voer het door het Kanaal, waar de Britse kustwacht – nog onkundig van een bericht van Interpol over een kaping – radiocontact had met iemand op de boot. „De persoon met wie we contact hadden suggereerde dat alles in orde was op het schip”, verklaarde een woordvoerder van de kustwacht tegenover journalisten. „Maar we weten niet of we met een kaper spraken of met een echt bemanningslid dat daar stond met een pistool op zijn hoofd gericht.”

Al vijf dagen eerder meldde The Arctic Sea dat het was gekaapt in de wateren tussen de Zweedse Oostzee-eilanden Gotland en Öland. Het schip zou zijn overvallen door een tiental bewapende mannen, die zich uitgaven voor agenten van de drugsbestrijding. Drie bemanningsleden zouden gewond zijn geraakt en de communicatieapparatuur zou deels onklaar zijn gemaakt. Na 12 uur was de overval echter ten einde en vluchtten de overvallers per speedboot. Het schip meldde dat het zijn reis kon voortzetten.

Een Russische zeevaartdeskundige noemde het onwaarschijnlijk dat er zich in de Zweedse wateren een dergelijke kaping had kunnen voordoen. Waarnemers sloten niet uit dat het om een actie van de bemanning zelf ging om er met het schip vandoor te gaan. Na het contact met de Britse kustwacht, werd het schip nog gesignaleerd ten westen van Brest en voor de kust van Portugal. De Spaanse kustwacht zei er zeker van te zijn dat het schip, dat voor zover bekend in goede conditie verkeerde, niet door de Straat van Gibraltar was gevaren.