Russische voetbalclub Zenit ontslaat Advocaat

Zenit Sint-Petersburg heeft trainer Dick Advocaat ontslagen. Dat meldde de Russische voetbalclub gisteren op de website. Het ontslag is een gevolg van teleurstellende resultaten. Advocaat was bezig aan zijn laatste maanden bij Zenit. Zijn contract liep aan het einde van dit jaar af, waarna hij de club zou verlaten. Advocaat begint op 1 januari als bondscoach van de Belgische nationale voetbalploeg.

„Nadat Advocaat had besloten als bondscoach van België aan de slag te gaan, zijn de resultaten helaas zichtbaar minder geworden”, aldus het bestuur in een reactie. „Wij, en ook de supporters, zijn teleurgesteld over de huidige klassering van Zenit in de Russische competitie.” Zenit staat na zeventien speelronden op de zevende plaats met 24 punten.

Naast de tegenvallende wedstrijdresultaten heeft vermoedelijk ook het conflict tussen Advocaat en Igor Kornejev meegespeeld in de beslissing van de leidinggevenden bij Zenit Sint-Petersburg. Kornejev, die eerder in Nederland bij SC Heerenveen en Feyenoord voetbalde, werd onlangs aangesteld als sportief directeur en kwam met Advocaat in aanvaring over de nieuwe aankoop Alessandro Rosina. Advocaat was niet op de hoogte van de komst van de Italiaanse middenvelder. De 61-jarige Nederlandse coach wilde juist extra aanvallers in zijn selectie.

Met Zenit behaalde Advocaat in 2007 de Russische landstitel, een jaar later won hij de UEFA Cup en de Europese Super Cup. (ANP)