Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Protesten na veroordeling van Suu Kyi

Demonstranten vanochtend voor de Birmese ambassade in de Filippijnse hoofdstad Manila. Foto AP Protesters display placards and portraits of Myanmar opposition leader and Nobel Peace Prize laureate Aung San Suu Kyi during a protest at the Myanmar Embassy at Manila's financial district of Makati city as they await Burma's decision Tuesday Aug. 11, 2009 in the Philippines. The Myanmar court is scheduled to deliver a verdict in the high-profile trial of Suu Kyi Tuesday. (AP Photo/Bullit Marquez)
Demonstranten vanochtend voor de Birmese ambassade in de Filippijnse hoofdstad Manila. Foto AP Protesters display placards and portraits of Myanmar opposition leader and Nobel Peace Prize laureate Aung San Suu Kyi during a protest at the Myanmar Embassy at Manila's financial district of Makati city as they await Burma's decision Tuesday Aug. 11, 2009 in the Philippines. The Myanmar court is scheduled to deliver a verdict in the high-profile trial of Suu Kyi Tuesday. (AP Photo/Bullit Marquez) AP

Het militaire regime van Birma heeft oppositieleider Aung San Suu Kyi vandaag achttien maanden huisarrest opgelegd. De straf is internationaal veroordeeld als een poging van de junta om Suu Kyi uit te schakelen voor de verkiezingen in 2010.

De 64-jarige Suu Kyi, Nobelprijswinnaar in 1991, is schuldig bevonden aan schending van de veiligheidswetten. In mei kreeg zij ongenood een Amerikaanse sympathisant op bezoek. De autoriteiten beschouwden dat als een overtreding van haar huisarrest, dat bijna verstreken was.

Suu Kyi kreeg vanmorgen door de rechtbank aanvankelijk drie jaar gevangenisstraf met dwangarbeid opgelegd, maar de militaire junta zette dat onmiddellijk om in anderhalf jaar huisarrest.

De Amerikaanse gast van Suu Kyi, de 64-jarige zieke John William Yettaw, werd vanmorgen veroordeeld tot zeven jaar cel, met vier jaar werkkamp.

Het vonnis heeft internationaal tot scherpe protesten geleid. De Europese Unie eiste de onmiddellijke vrijlating van de oppositieleider. „De aanklachten tegen Suu Kyi zijn in strijd met het nationaal en internationaal recht”, aldus de Europese Unie.

De Britse premier Gordon Brown toonde zich „bedroefd en boos” over het vonnis en sprak van een „puur politiek vonnis”. Brown riep de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op tot een wapenembargo tegen het bewind in Birma. Ook Australië riep het Birmese regime op Suu Kyi onmiddellijk vrij te laten, evenals de tweeduizend politieke gevangenen in het land.

Bij de laatste verkiezingen in 1990 won de oppositiepartij Nationale Liga voor Democratie (NLD) onder leiding van Suu Kyi met bijna 60 procent van de stemmen. Het leger, dat sinds 1962 de macht heeft in Birma, weigerde de uitslag te accepteren en zette Suu Kyi gevangen. Ze bracht van de afgelopen twintig jaar bijna veertien jaar door in gevangenschap.

De Amerikaan Yettaw zwom in mei onuitgenodigd naar het aan een meer gelegen huis van Suu Kyi om haar te waarschuwen voor een moordaanslag. Hij werd opgepakt. Suu Kyi werd gearresteerd omdat zij tijdens haar huisarrest geen bezoek mocht ontvangen. Haar advocaten betoogden dat haar bewakers hadden moeten voorkomen dat Yettaw haar huis kon binnendringen. Het huisarrest van Suu Kyi zou op 27 mei eindigen, ruimschoots voor de verkiezingen van 2010 – de eerste in twintig jaar. Bij de uitspraak van de rechtbank werden vanmorgen onverwachts journalisten toegelaten. Nadat de rechters Suu Kyi tot celstraf hadden veroordeeld, las generaal-majoor Muang Oode, minister van Binnenlandse Zaken, een speciale order voor waarin de straf werd omgezet in huisarrest. (AP, Reuters, BBC)

Meer artikelen over Suu Kyi en Birma via nrc.nl/buitenland