Peiling gemist

De Reclame Code Commissie zegt: niet meer doen. De campagne waarin Maurice de Hond de Nederlandse Energiemaatschappij aanprijst, moet volgens de RCC worden gestaakt, omdat de adverteerder misbruik maakt van het „gezag en vertrouwen dat De Hond bij een belangrijk deel van het televisiekijkend publiek geniet”. Nu kun je natuurlijk blij zijn dat de Commissie een stokje steekt voor de meest irritante reclame sinds Frisia Financieringen, maar twee verbazingen lijken mij toch op hun plaats. Verbazing 1: Maurice de Hond geniet gezag.

Heb ik een peiling gemist?

Verbazing 2: om in Nederland reclame te mogen maken, moet je blijkbaar op z’n minst niet serieus te nemen zijn. Fijn om te weten dat de RCC het niveau van de adverteerdersgilde bewaakt door bij de ingang een zekere mate van onbenulligheid te eisen. Dat verklaart waarom Peter Jan Rens negen jaar geleden van de RCC vrolijk „Ongelofelijk Haribo!” mocht blijven roepen, ondanks de aanklacht van de Universiteit van Amsterdam dat de snoepfabrikant hiermee duidelijk misbruik maakte van „het gezag en vertrouwen dat Meneer Kaktus bij kleine kinderen geniet.” De RCC dichtte Rens destijds echter geen speciaal gezag toe, omdat zijn optredens „veelal kolderiek” van aard waren.

Nee, dan Maurice.

Onderzoekt in opdracht van een energieleverancier de prijzen op de energiemarkt, verkondigt tegen betaling dat zijn opdrachtgever de goedkoopste is, adviseert 94 procent van de Nederlanders naar hun klantenservice te bellen en ontkent vervolgens in alle toonaarden dat hij reclame maakt voor de NEM. Nu weet ik natuurlijk niet hoe de RCC de maatstaf ‘veelal kolderiek’ interpreteert, maar als Meneer Kaktus al voldoet, schat ik Maurice minimaal in op het kaliber-Kweetniet.

„Reclame? Welke reclame?”

Volgens de laatste internetpoll vindt 94 procent van de Nederlanders Maurice De Hond trouwens helemaal niet zo betrouwbaar, maar ja, dat was geen peiling van Maurice – dus wat zegt dat eigenlijk? Geen wonder dat hij het allemaal maar als compliment placht te beschouwen: „Het zou pas echt erg zijn als ze klagen dat ik juist niet gezaghebbend genoeg ben om reclame te maken.”

Ik zeg: oen.

Rob Wijnberg