Na 65 jaar levenslang voor ex-nazi

Een voormalige luitenant van de Duitse Wehrmacht is vanochtend door een Duitse rechter veroordeeld tot een levenslange celstraf wegens de moord op Italiaanse burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Josef Scheungraber werd schuldig bevonden aan tien moorden en ook nog eens veroordeeld voor poging tot moord. Scheungraber was 25 toen hij in juni 1944 deelnam aan de moorden op burgers in Falzano di Cortona, vlakbij de stad Arezzo in Toscane. De Duitsers gingen over tot de moorden nadat Italiaanse partizanen twee Duitse soldaten hadden omgebracht.

De nu 90-jarige man heeft altijd volgehouden dat hij niet betrokken was bij de moorden. Als ingenieur hield hij toezicht op de bouw van een brug in de buurt, aldus zijn verdediging. Hij zei dat hij de verdachten van de moord had aangegeven bij de militaire politie.

De aanklagers toonden fotomateriaal van Scheungraber tijdens de begrafenis van de Duitse soldaten. En een voormalige werknemer van Scheungraber getuigde dat de man hem ooit had toevertrouwd dat hij niet naar Italië kon reizen wegens gebeurtenissen tijdens de oorlog „waarbij twaalf mensen werden doodgeschoten en daarna opgeblazen”. Eén overlevende van de moordpartij, de toen 15-jarige Gino Massetti, vertelde dat de mannen verzameld werden in een schuur die vervolgens werd opgeblazen. Hij kon niet bevestigen of Scheungraber het bevel tot de moorden had gegeven.

De veroordeling van Scheungraber in München is het eerste van drie processen tegen voormalige nazi’s in Duitsland dit jaar. Later volgen nog processen tegen Heinrich Boere (87), die verdacht wordt van de moord op drie Nederlanders, en tegen John Demjanjuk (89), verdacht van medeplichtigheid bij de moord op 27.900 gevangenen in Sobibor. (AP, AFP)