Miljoenenverlies voor Adecco

Adecco, het grootste uitzendbureau ter wereld, heeft het afgelopen half jaar 124 miljoen euro verlies geleden. In de eerste zes maanden van 2008 boekte het bedrijf nog 352 miljoen euro winst.

Dat heeft het Zwitserse uitzendconcern vandaag bekendgemaakt. De omzet liep eveneens fors terug, van 10,2 miljard euro in de eerste zes maanden van vorig jaar tot 7,3 miljard euro in de eerste twee kwartalen van dit jaar.

De omzetdaling is groter dan verwacht en de reorganisatiekosten vallen hoger uit dan verwacht, stelt Michael Voth, een analist bij de Zwitserse bank Vontobel tegenover persbureau Bloomberg. Onder het bewind van de net aangetreden bestuursvoorzitter Patrick de Maeseneire is Adecco bezig met een reorganisatie. Er zijn 2.000 banen verdwenen.

In Frankrijk, de grootste divisie van het bedrijf, verdwijnen nog eens 350 banen en gaan 100 filialen fuseren om de kosten te drukken. In het tweede kwartaal van dit jaar heeft de reorganisatie 54 miljoen euro gekost.

Adecco boekt ook 192 miljoen euro af op goodwill. Vooral de waarde van de Duitse divisie is verminderd als gevolg van de economische crisis, stelt het uitzendconcern in een toelichting op de cijfers. De werkloosheid in Duitsland liep in juli op tot 8,3 procent van de beroepsbevolking. Het Duitse federale arbeidsbureau verwacht dat het werkloosheidspercentage na de zomer nog verder zal stijgen, als meer fabrieken en bedrijven reorganisaties en bezuinigingen doorvoeren.

Analisten denken niet dat het verlies van Adecco alleen te maken heeft met de recessie. Het is niet ongebruikelijk dat een nieuwe bestuurvoorzitter vlak na zijn aantreden de bezem door het bedrijf haalt, zegt analist Fabiann Baumann van Kepler Capital Markets tegen Bloomberg.

De divisie Benelux boekte in de eerste zes maanden van dit jaar een omzet van 392 miljoen euro, 17 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. In België, Nederland en Luxemburg heeft Adecco geen winst geboekt. Het verlies bedroeg 7 miljoen euro over de eerste twee kwartalen. Vorig jaar was het bedrijfsresultaat in dezelfde periode nog 25 miljoen euro positief.

Adecco kondigde bij de presentatie van de cijfers ook aan een overnamebod van 108 miljoen pond (125 miljoen euro) te hebben uitgebracht op het beursgenoteerde Britse wervingsbureau Spring Group.