'Koopman van de dood' niet aan VS uitgeleverd

Thailand zal de vermeende Russische wapenhandelaar Viktor Bout niet uitleveren aan de Verenigde Staten. Dat heeft een rechtbank in Bangkok vandaag bepaald. De Verenigde Staten hadden om uitlevering van de 42-jarige Bout gevraagd en willen hem berechten voor het leveren van wapens aan terreurorganisaties.

Bout werd in maart 2008 in een hotel in Bangkok opgepakt tijdens een undercoveroperatie waarbij Amerikaanse agenten zich voordeden als leden van de Colombiaanse rebellengroep FARC. De VS beschouwen die als terreurorganisatie. Bout zou de agenten tijdens de operatie voor miljoenen aan wapens hebben willen verkopen. Sindsdien zit hij in Thailand in de gevangenis.

De VS en de VN houden Bout ook verantwoordelijk voor het leveren van wapens in enkele van ’s werelds meest beruchte conflicten. Hij zou onder meer wapens hebben geleverd aan de Liberiaanse dictator Charles Taylor en warlords in Afghanistan. Het leverde hem de bijnaam ‘Koopman van de dood’ op. In 2005 werd zijn leven verfilmd in de Hollywood blockbuster Lord of War met acteur Nicolas Cage in de hoofdrol.

Bout heeft de beschuldigen tegen hem altijd tegengesproken. Hij zegt dat hij een gewone zakenman is die vliegtuigen wilde verkopen aan de genoemde landen.

De Thaise rechter noemde het proces vandaag „politiek”. „De FARC vecht voor een politieke zaak en is geen criminele bende. Thailand beschouwt de FARC niet als terreurgroep en daarom is de Amerikaanse aanklacht onder Thaise wetgeving niet geldig.”

Moskou heeft steeds geëist dat Bout aan Rusland wordt uitgeleverd. Washington vermoedt dat hij daar snel weer op vrije voeten zijn. (AP)