Karzai maant tot rust ondanks geweld

Afghanistan zal niet toestaan dat het oplaaiende geweld de verkiezingen van 20 augustus verstoort. Dat zei president Karzai, die herkozen hoopt te worden, vandaag in een toespraak op een middelbare school in Kabul.

„De verkiezingen zullen vreedzaam verlopen. De vijanden van Afghanistan zullen proberen enige chaos te stichten, maar laat je daardoor niet van de wijs brengen”, aldus de president. Met ‘de vijanden van Afghanistan’ doelt Karzai doorgaans op de Talibaan.

Behalve presidentsverkiezingen zijn er volgende week ook provinciale verkiezingen. De Talibaan hebben de Afghanen opgeroepen om niet te gaan stemmen.

Het geweld in Afghanistan is sinds de omverwerping van het Talibaan-regime door de Amerikanen en hun bondgenoten in 2001 niet meer zo hevig geweest. Gisteren voerde de Talibaan zo’n vijftig kilometer ten zuiden van Kabul een spectaculaire aanval uit op een overheidsgebouw. Bij de confrontatie, die zeker drie uur duurde, kwamen een Afghaanse militair en een politieman om, en ook alle zes de aanvallers.

Omstreeks het middaguur bestormden de zes strijders, gestoken in bomvesten en zwaar bewapend, al schietend een winkelcentrum in aanbouw in Pul-e-Alam, de hoofdstad van de provincie Logar. Van daaruit namen ze van de eerste en tweede verdieping het er tegenover gelegen kantoor van de gouverneur en het hoofdbureau van politie onder vuur met machinegeweren en granaten.

Tegelijkertijd, meldt The New York Times, bestookten andere strijders van een nabij gelegen heuvel de gebouwen met zwaarder geschut. Een voor het politiebureau geparkeerde auto vol explosieven werd tot ontploffing gebracht.

Vanuit het kantoor van de gouverneur en het politiebureau werd teruggeschoten. Amerikaanse troepen kwamen de Afghanen te hulp en bestormden op hun beurt het winkelcentrum waar de Talibaanstrijders zich verschanst hadden. Vijf van de aanvallers werden uiteindelijk doorgeschoten, de zesde blies zichzelf op. De aanval is opgeëist door de Talibaan.

Ook elders in het land houdt het geweld aan. De NAVO meldde vanmiddag dat drie Amerikaanse militairen in het zuiden van het land zijn omgekomen bij aparte incidenten. Polen maakte bekend dat het lichaam is gevonden van een militair die vermist werd sinds een aanval van de Talibaan op een patrouille. (AP, AFP, Reuters)