Kadeer beschuldigt China van pressie

De Oeigoerse dissident Rebiya Kadeer heeft vandaag China ervan beschuldigd zijn economische macht te misbruiken om internationale kritiek op de mensenrechten in het land te smoren. „Het is een feit dat de Chinese overheid met de enorme handelsbelangen druk op Westerse democratieën uitoefent om zich in kwesties van de Oeigoeren en Tibetanen te matigen”, zei Kadeer in een toespraak tot de nationale persclub in het Australische Canberra.

China heeft sterk tegen het bezoek van de „moeder van alle Oeigoeren” aan Australië verzet. De diplomatieke spanningen tussen de twee landen was al opgelopen door de arrestatie begin juli in China van de Australische Rio Tinto-topman Stern Hu en drie leden van zijn lokale staf op beschuldiging van spionage.

Peking heeft de in de Verenigde Staten woonachtige Kadeer ervan beschuldigd achter de rellen te zitten tussen de Oeigoeren en Han-Chinezen in de westelijke provincie Xinjiang. Daarbij kwamen recentelijk zeker 197 mensen om en raakten 1.700 gewond. Kadeer bedankte Australië voor het „weerstaan van enorme druk”.

Chinese diplomaten hadden hun ongenoegen over de komst van Kadeer geuit, maar volgens een functionaris van de persclub was er geen expliciete druk uitgeoefend om de speech af te lassen.

De Australische minister van Buitenlandse Zaken, Stephan Smith zei in een reactie dat buitenlandse diplomaten in Australië het recht hebben het standpunt van hun regering toe te lichten, mits zij dat beleefd doen.

Drie Chinese filmmakers hadden eerder uit protest tegen de komst van Kadeer hun films teruggetrokken van het Internationale Filmfestival van Melbourne. (BBC, AP)