Inboedel kasteeltje van YSL geveild

In november wordt de inboedel van het Normandische kasteeltje van modeontwerper Yves Saint Laurent in Parijs geveild. In totaal gaat het om 1.200 voorwerpen, die volgens Christie’s 3 tot 4 miljoen euro moeten opbrengen.

Dat heeft de Parijse vestiging van het veilinghuis gisteren bekendgemaakt. De kunst uit het bezit van de in juni 2008 overleden modeontwerper Yves Saint Laurent is in februari van dit jaar geveild voor een recordbedrag van 373 miljoen euro.

Château Gabriël in Bénerville, bij de Franse mondaine badplaats Deauville, is in 1874 gebouwd voor een Amerikaanse familie. Saint Laurent en zijn vriend Pierre Bergé kochten het in 1980 en lieten het inrichten in de stijl van Marcel Proust en diens romancyclus À la recherche du temps perdu. Ook Ludwig II van Beieren en Saint Laurents favoriete film L’innocente van Visconti inspireerden.

De modeontwerper sliep in de suite Charles Swann, terwijl die van Bergé Baron Palamède de Charlus heette. Saint Laurent had onder meer stoelen en een sofa in Biedermeierstijl (4.000 tot 6.000 euro), geglazuurde glazen vazen uit diezelfde periode (300-400), een paar kandelaars van Gallé (5.000-7.000) en diverse voorwerpen à la antique. Ook de zes kamers op de gastenetage hadden proustiaanse namen als Oriane de Guermantes en Verdurin.

Op de veiling worden ook zo’n 500 overgebleven voorwerpen uit de appartementen van Bergé en Saint Laurent in Parijs aangeboden. Het gaat om moderne kunst, art deco, meubels, antiquiteiten, oude meesters en tekeningen. Alles met dezelfde eclectische smaak verzameld als die de eerste veiling met werken van onder anderen Mondriaan, Ensor en Matisse en meubels van Eileen Gray tot zo’n groot succes maakte.

Dit keer geen meesterwerken, schrijft Christie’s in een toelichting, „maar voorwerpen met een ingehouden charme”. Plus Saint Laurents laatste auto, een Mercedes-Benz S-Class 350L uit 2007 die volgens Christie’s 30.000 tot 50.000 euro moet kosten.