GM veilt auto's op eBay

General Motors (GM) en eBay gaan samen auto’s verkopen via internet. De Amerikaanse autoproducent en de veilingsite beginnen een experiment in Californië waarbij consumenten via het web kunnen onderhandelen met dealers over de prijs van een nieuwe personenauto. Dat hebben zij gisteren bekendgemaakt.

Betrokkenen stellen dat de website – gm.ebay.com – het einde zou kunnen betekenen van de manier waarop auto’s traditioneel worden verkocht in de Verenigde Staten. Bovendien zou het GM kunnen helpen om marktaandeel te heroveren. In Californië heeft het bedrijf een marktaandeel van 13,5 procent, ver onder het landelijke gemiddelde van 19 procent. Het autobedrijf maakte vorige maand een doorstart na faillissement.

De online marktplaats biedt de grootste autoproducent van de VS een nieuw platform om auto’s te verkopen nu het zijn netwerk van dealers fors terugbrengt. Eind 2010 moet het aantal dealers met 40 procent zijn gedaald tot circa 3.600. GM hoopt op deze manier weer winstgevend te worden. GM breidt ook het aanbod van tweedehands auto’s op eBay uit. De veilingsite verkoopt door GM gecertificeerde occasions.

Minstens 225 GM-dealers in Californië doen mee met het eBay-programma, dat loopt van 11 augustus tot 8 september. Meer dan 20.000 nieuwe auto’s van de merken Chevrolet, Buick, GMC en Pontiac staan op de website te koop. Klanten kunnen aangeven dat zij de gevraagde verkoopprijs willen betalen of voor welk bedrag zij de auto willen kopen. Met onder meer dit akkoord wil eBay zich meer richten op nieuwe, dure aankopen – niet noodzakelijkerwijs de nieuwste modellen – in plaats van goedkopere tweedehands producten. (AP, Reuters)