Gezinsbokaal gaat naar vader met negen kinderen

Op het World Congress of Families zijn de sprekers het roerend eens: abortus en homohuwelijk vormen een bedreiging. Er gaat niets boven een groot gezin.

Het eerste spontane applaus klinkt als Allan Carlson meldt dat de man die de Gezinsbokaal krijgt, negen kinderen op de wereld heeft gezet. Negen kinderen. Binnen het huwelijk. Dan ben je een geslaagd man, volgens dit vijfde World Congress of Families dat gisteren begon in de Amsterdamse RAI. De echtgenote van de prijswinnaar krijgt het woord. Zij vertelt van de liefde en toewijding die haar man had voor zijn gezin en God voordat hij vorig jaar overleed aan kanker.

Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin, ChristenUnie) mag dan wel het gezinscongres per videoboodschap hebben geopend, hij kreeg prompt kritiek van de Nederlandse voorzitter Simon Polinder. Het kabinet zou minder moeten proberen arbeidsparticipatie van moeders te vergroten, zei Polinder, en juist gezinsuitbreiding moeten stimuleren.

Ook dat viel goed bij de congresgangers. De kritiek van de buitenwereld op het conservatieve karakter van het congres leek overigens aan hen voortbij te gaan dankzij de warmte van Rouvoets welkomstwoorden en de hartelijkheid van de Nederlandse christenen die hen in de RAI ontvingen.

De activisten, uit vele landen, dragen buttons met I stand for the Family! Of: Derecho a vivir (recht op leven). Ze zijn voor drie dagen naar Amsterdam gevlogen om toespraken te horen en workshops te volgen die het belang van het gezin in de samenleving onderstrepen of ondersteunen. Ze zeggen „great to see you”, tegen iedereen die er is – ook de pers – en glimlachen hooguit wat ongemakkelijk wanneer ze zien dat er buiten twaalf jonge actievoerders staan met spandoeken voor homorechten.

In zijn toespraak wijst Allan Carlson erop dat gezinsvormen die afwijken van de Natuurlijke Familie (man, vrouw en kinderen) de kans op problemen vergroten. Carlson is secretaris van het World Congress en tevens president van het Amerikaanse Centrum voor familie, religie en samenleving, het Howard Center. Hij schreef De natuurlijke familie, het manifest dat stelt: „Wij verwelkomen meer baby’s en grote gezinnen waar anderen een oorlog voeren tegen de menselijke vruchtbaarheid.”

Alleen al de deelname van Rouvoet en drie christelijke Kamerleden (SGP, CU en CDA) aan dit congres beschouwen critici als legitimatie van een rechts-religieuze bijeenkomst. Sommige Kamerleden (GroenLinks, D66 en VVD) vonden dat Rouvoet óf niet moest participeren óf zich ter plekke moest uitspreken vóór acceptatie van homohuwelijk, abortus en echtscheiding. Dat laatste deed hij niet, al riep hij de deelnemers wel op „bruggen te bouwen” met mensen die anders tegenover het traditionele gezin staan dan zij.

Volgens andere Nederlandse deelnemers, zoals onderzoeker Peter Cuyvers en Kamerlid Mirjam Sterk (CDA), is het juist goed te spreken voor een groep mensen die anders denkt dan zijzelf. Een van de sprekers, jeugdarts Annemiek van Woudenberg, vertelde in het Engels hoe de ontwikkeling van de gemeentelijke centra voor jeugd en gezin ervoor staat.

Toch domineren de andersdenkenden het congres. Alle stands in de hal dragen de boodschap pro-life (anti-abortus), anti-homo en anti-echtscheiding uit. De organisaties hebben namen als Focus on the family en Priests for life. Er staan bakken met buttons ‘Ik heb spijt van mijn abortus’ en minivoetjes die precies de vorm en maat hebben van een embryo van 10 weken oud. Amerikaanse congresgangers spreken passanten aan met de vraag of ze petities willen tekenen voor het gezin en tegen elke bedreiging van het gezin.

Eén bedreiging vormt het homohuwelijk, blijkt uit een folder van United Families International. Dat vergroot de voedingsbodem voor pedofilie, polygamie en allerhande ziektes. Een andere bedreiging is de legale status van abortus in de Verenigde Staten, vertelt een Amerikaanse deelnemer uit Washington D.C. „Abortus mag tot de laatste week van de zwangerschap, ofwel de geboorte. In elk geval zijn er artsen die het uitvoeren tot die termijn. Gruwelijk.” Ze wijst op de therapeutische weekenden die haar organisatie aanbiedt voor vrouwen die een abortus hebben ondergaan.

Ook de Nederlandse ggz-instelling Eleos heeft een stand. Zij biedt psychiatrische hulp aan jongeren en volwassenen op bijbelse gronden. Er zijn vestigingen van Goes tot Almelo. De behandelaars tonen wel respect voor de denkbeelden van niet-christelijke patiënten, als die zich melden, zegt medewerker P. van Dijke. Maar nee, een zwanger tienermeisje zullen ze niet een abortus aanraden.