Fatah: verzet tegen Israël is legitiem

Bethlehem. Het congres van de Palestijnse Fatah-partij heeft de wettigheid van het ”verzet” tegen Israël herbevestigd. Met dagen vertraging brachten de meer dan 2.300 afgevaardigden in Bethlehem hun stem uit voor een nieuw Centraal Comité en Revolutionaire raad, de belangrijkste bestuursorganen van de min of meer seculiere partij van de Palestijnse president Abbas. Abbas werd zaterdag bij gebrek aan tegenkandidaten unaniem herkozen als partijleider. Tot woede van Israëlische ministers weigerde het congres gewapend verzet op te geven om een eind te maken aan de Israëlische bezetting en een onafhankelijke staat voor het Palestijnse volk te verwezenlijken op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. ”We geloven dat verzet in al zijn vormen een legitiem recht is van bezette volkeren in hun confrontatie met hun bezetters”, aldus de motie waarin echter vreedzame middelen prioriteit krijgen.