Ex-topman VDM verliest miljoenen

Tot de grote persoonlijke verliezers van de deconfiture van effectenbedrijf Van der Moolen (VDM) behoort voormalig bestuursvoorzitter Richard den Drijver. De man die een maand geleden na teleurstellende kwartaalcijfers aftrad, bezit nog altijd een kleine 10 procent van de aandelen in het financiële handelshuis. Hij verloor de afgelopen drie jaar op papier een kleine 18 miljoen euro aan het bedrijf dat hem in 2006 miljonair maakte.

Vanochtend hervatte beurstoezichthouder AFM de handel in het aandeel Van der Moolen. Die was gisteren stilgelegd in afwachting van de surseanceaanvraag. De koers van het aandeel klapte kort na de opening van de handelsdag met ruim 73 procent in elkaar tot 0,33 euro. In de loop van de ochtend herstelde het aandeel zich licht tot 0,40 euro.

Richard den Drijver verkreeg in januari 2006, bij de overname van zijn Londense optiebedrijf Curvalue, ruim 3 miljoen aandelen in Van der Moolen. Dat pakket, goed voor een belang van 6,33 procent, bracht hij onder in zijn Liechtensteinse beleggingsvehikel RDD Family Foundation. Het was tegen een koers van 6,37 euro toen een kleine 20 miljoen euro waard. Daarnaast kreeg Den Drijver 5,2 miljoen in contanten.

Vorig jaar juni breidde Den Drijver zijn aandelenbelang uit tot 4,7 miljoen stuks, waarmee hij ruim 10 procent in Van der Moolen in handen kreeg. In september verkocht hij een plukje, wat hem ruim zes ton opleverde. Tegen de afgegleden beurskoers van vandaag is zijn huidige pakket nog 1,8 miljoen euro waard.

Ook verzekeraar ASR zal moeten afboeken op haar belegging in Van der Moolen. Het voormalige Fortis Verzekeringen Nederland bezit al jaren een pakket van rond de 6 procent.

De gisteren aangevraagde uitstel van betaling werd aan het eind van de dag door de rechtbank Amsterdam verleend. De rechtbank benoemde twee bewindvoerders: Paul Schaink van het Amsterdamse advocatenkantoor Van Doorne en accountant Henk Sliedrecht van KPMG. De laatste is als bewindvoerder ook betrokken bij de vorig jaar omgevallen internetspaarbank Icesave.