Eigen dancesoort met spookachtige elektronica

cd pop * * * *

Jack Peñate. Everything Is New

Het enige dat beter had gekund aan de nieuwe cd van de Britse Jack Peñate, is de titel. Dat alles ‘nieuw’ is, is waar, maar de aanprijzing is te beperkt. Want Peñate’s tweede cd klinkt niet alleen anders dan zijn eerste, hij klinkt ook als The Cure, ‘Ibiza’, gospel-achtig, bewerkt, en laat Peñate horen als crooner. Wie argeloos de nieuwe cd van Peñate beluistert, denkt een andere man te horen. Vertrokken is de Cockney zingende pubzanger met zijn makkelijke meezingers die na een paar keer luisteren zijn uitgewerkt; verdwenen is de ‘typisch’ Londense stijl, die twee jaar geleden populair was (zoals ook bij Kate Nash en Just Jack). Peñate is nu een gesoigneerd musicus die met spookachtige elektronica op de achtergrond en zwierige instrumentaties op de voorgrond, een eigen soort dance ontwikkelde, herinnerend aan de manier waarop The Cure en New Order ooit hun dansritmes van een melancholische ondertoon voorzagen.

Nummers als ‘Tonight’s Today’ en ‘Be The One’ mikken op de heupen, maar bieden bovendien een opwindende muzikale mix van triphop-gehobbel, glazige keyboardloopjes en een enkel perfect pop-moment.

HESTER CARVALHO

Jack Peñate staat op zaterdag 22 augustus op Lowlands in de Charlie-tent.