Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Drukste week voor reddingsbrigades

IJmuiden. Voor de reddingsbrigades was de afgelopen week de drukste van dit jaar tot nu toe. In totaal moesten de hulpverleners 2.165 keer in actie komen. In 460 gevallen ging het om een melding van een vermist of een alleen aangetroffen kind. Ruim 1.550 keer werd ehbo verleend tijdens het mooie strandweer. Dat liet de Reddingsbrigade Nederland gisteren weten. In ruim 110 gevallen is hulp verleend aan zwemmers, 36 keer aan opvarenden en in 35 gevallen was sprake van een redding uit een levensbedreigende situatie. Voor twee mensen kwam de hulp te laat. Daarmee komt het aantal dodelijke slachtoffers waarmee de reddingsbrigade dit jaar is geconfronteerd op twaalf. Negen mensen kwamen om door verdrinking, twee overleden na een sprong van een brug en een kitesurfer kwam om het leven na een botsing tegen een muur nadat de wind was weggevallen. Veel strandbezoekers hadden last van wespensteken, waarbij sommigen een allergische reactie kregen. Ook waren er veel steken van een pieterman. Dat is een klein visje met giftige stekels dat in de zanderige baaien langs de kust voorkomt.